Kameel


Kamelen - GaiaZOO

Camelus bactrianus

Het wordt ons met de paplepel ingegoten: in de bulten van een kameel zit water en als de bulten slap hangen moeten ze drinken. Dit berust echter op een fabeltje. Kamelenbulten bevatten namelijk vet. Er zijn tal van dieren die vetreserves opslaan voor perioden waarin voedsel schaars is, maar waarom stopt de kameel al dat vet toch in de twee bulten midden op zijn rug? In de woestijn is voor een groot dier als de kameel nagenoeg geen beschutting te vinden. De twee hoge vetbulten beschermen het lichaam van de kameel tegen de extreme zonnewarmte. Doordat de kameel geen dikke vetlaag rondom zijn lichaam heeft, wordt de kans op oververhitting in de hete woestijn bovendien beperkt.

Andere aanpassingen aan het leven in de woestijn zijn de kleine, sterk behaarde oren (zodat er nauwelijks zand in kan komen), de lange wimpers (die de ogen tegen de felle zon en het zand beschermen) en het feit dat kamelen hun neusgaten kunnen afsluiten (eveneens om te voorkomen dat er zand in komt).

Maar hoe zit dat dan met dat water? In de woestijn moeten kamelen toch ook zuinig omgaan met hun vocht? Dat klopt. Kamelen kunnen twee weken lang zonder water en ze hebben een heel efficiënte vochthuishouding. Om zoveel mogelijk vocht te besparen, hebben kamelen hele droge mest en heel geconcentreerde urine. Ook zweten ze nauwelijks en kan hun lichaamstemperatuur enkele graden fluctueren zonder dat ze daar last van hebben. En wat nog bijzonderder is: ze kunnen als een van de weinige zoogdieren zout water drinken!

De woestijn is berucht vanwege de droogte en de hitte (tot 55 graden Celcius). Maar ‘s nachts koelt het er enorm af en in de winter kan het lange tijd 30 graden vriezen in de gebieden waar kamelen leven (de Gobi woestijnen in Azië en drie woestijnen in China). Dan vertrouwen kamelen op hun warme, wollen winterjas. Bij weer en wind zijn deze dieren dan ook buiten te zien in GaiaZOO.

Er is nog zoveel meer te vertellen over deze bijzondere dieren. Over de manier waarop ze lopen (let daar maar eens op!), over hun gespleten bovenlip, en natuurlijk wat ze allemaal eten en dat kamelen herkauwers zijn, net als koeien en giraffen. Kom daarom eens naar de winterse voederpresentatie (13.45 uur, tot maart 2017 dagelijks, m.u.v. zondag). De kamelenverzorger vertelt je graag alles over de kamelen in GaiaZOO!

Verspreidingsgebied

kameel

Terug naar alle dieren

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO