PRZEWALSKIPAARD

ALLES OVER HET PRZEWALSKIPAARD
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Oerpaard

Ongeveer 4.000 jaar geleden werden Przewalskipaarden als huisdier gebruikt. Daarmee is dit paard de voorouder van alle huispaardenrassen die wij nu kennen. Toch verschillen ze veel van elkaar. Przewalskipaarden hebben staande manen en geen haarlok over het voorhoofd. Ook zijn hun onderbenen aan de achterzijde horizontaal zwart gestreept. Alle Przewalskipaarden hebben daarnaast een zwarte rugstreep, de aalstreep.

Przewalskipaard veulen met aalstreep in GaiaZOO

Eigenschappen van het przewalskipaard

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Open grasland
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
200-350 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2 m lang, 124-146 cm hoog
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
11-12 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Harem
Icoon Familie - Wit
Familie
Paard-achtigen

Leefgebied

Przewalskipaarden leven op uitgestrekte steppes en graslanden.

Przewalskipaarden in een groep in GaiaZOO

Uitgestorven in het wild…

Jacht, illegale vangst en competitie met vee hebben ervoor gezorgd dat het Przewalskipaard in 1968 uitstierf in het wild. Natuurorganisaties, dierentuinen en overheden sloegen de handen ineen om dit oerpaard terug te brengen naar de Mongoolse steppes. Wetgeving en onderzoek zijn belangrijk om de huidige populatie te behouden.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. Het Przewalskipaard heeft de status ‘bedreigd’. Hoewel dit betekent dat Przewalskipaarden en hun leefgebied beschermd moeten blijven, is dit al een grote verbetering omdat de soort voorheen uitgestorven was in het wild. Het aantal in het wild stijgt langzaamaan.

Przewalskipaard in GaiaZOO

Praten via je neus?

Communicatie via aanraking, geluiden en geuren is erg belangrijk voor Przewalskipaarden. Om de onderlinge band tussen groepsleden te versterken “knabbelen” de dieren elkaar. Op deze manier verzorgen ze meteen elkaars vacht. Door te hinniken kunnen ze op afstand contact met elkaar houden. Als Przewalskipaarden iets bijzonders ruiken, zullen ze “flemen”. Via een speciaal reukorgaan (het orgaan van Jacobson) kunnen ze allerlei informatie uit de verschillende geuren halen. Bijvoorbeeld of ze in het territorium van een andere kudde terecht zijn gekomen.

Przewalskipaarden met jong in GaiaZOO

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?