BERBERAAP

Macaca sylvanus

ALLES OVER DE BERBERAAP
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Gestolen uit de natuur

Door de groei van landbouw en veeteelt wordt het leefgebied van berberapen steeds kleiner. Ze kunnen minder voedsel vinden en uitgestrekte, veilige bossen veranderen in kleine eilandjes. Omdat de jonge berberapen er zo schattig uit zien worden ze gevangen. Voor veel geld worden ze verkocht als huisdier of moeten met toeristen op de foto op markten.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De berberaap heeft de status ‘bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild.

Gestolen uit de natuur

Eigenschappen van de berberaap

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Berg-gebieden
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
22 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
♂ 15-17 kg, ♀ 10-11 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
♂ 55-70 cm, ♀ 45-55 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
6-7 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Groep van 24-40 dieren
Icoon Familie - Wit
Familie
Oude wereld apen

Leefgebied

Berberapen komen voor in moeilijk begaanbare berggebieden met steile rotswanden. Daar leven ze in gemengde bossen met eiken en cederbomen.

Leefgebied

Hulp voor de berberaap

Natuurorganisaties en dierentuinen werken samen om berberapen in het wild te beschermen. Barbary Macaque Awareness and Conservation is een organisatie in Marokko die de berberaap beschermt.

Ze werken samen met de lokale bevolking en leren de mensen hoe ze op een andere manier geld kunnen verdienen. Hoewel het nog veel gebeurt, is het houden van berberapen ook in Marokko illegaal. Daarom worden er soms jonge berberapen in beslag genomen. BMAC vangt deze jonge dieren op en plaatst ze terug in de natuur. Samen met een team van onderzoekers voert BMAC onderzoek uit bij de wilde berberapen. Zo leren ze hoe en waar ze de berberapen het beste kunnen beschermen.

Gaia Nature Fund steunt het belangrijke werk van BMAC sinds 2017 en heeft mede dankzij de hulp van bezoekers van GaiaZOO al € 65.000,- kunnen doneren!

Hulp voor de berberaap

Proppen maar! Berberapen hebben wangzakken waarin ze heel snel veel voedsel kunnen proppen. Ze eten het dan op een ander moment op. De wangzakken lijken dus een soort boodschappentassen! Dat is heel handig als je in een gebied leeft waar het eten schaars is. En helemaal omdat berberapen in een groep leven met nog veel meer hongerige magen.

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De groep berberapen die in GaiaZOO leeft zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

berberaap stopt iets in mond

Status is belangrijk

Binnen een groep berberapen heerst er onder de mannetjes en de vrouwtjes een duidelijke rangorde. Deze is erg belangrijk. Een hoge plaats in de groep heeft allerlei voordelen. Je mag bijvoorbeeld als eerste bij het voedsel, zodat je het lekkerste eten kunt pakken. Je mag altijd op de beste plek slapen. En de mannen zullen harder hun best doen om je te beschermen. Als een hoog geplaatst vrouwtje een jong krijgt, is het kleintje ook meteen belangrijk.

berberapen vlooien

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?