
Bouwdagboek
Home » Bouwdagboek
GaiaZOO is een spannend, modern park dat ontworpen en aangelegd is volgens de nieuwste inzichten, met ruime, natuurlijke verblijven voor de dieren. We bestaan sinds 2005 en zitten beslist niet stil! Bekijk hieronder het GaiaZOO Bouwdagboek met de grote ontwikkelingen die het park doormaakt.
Ontdek ook of er op dit moment delen van het park in onderhoud of gesloten zijn.
Wij bouwen verder
Midden in het hart van GaiaZOO
Siesel, Siezel of Ziesel?
In de categorie ‘klein maar fijn’ zijn we er trots op dat we vanaf volgend jaar siezels aan de collectie mogen toevoegen. Deze zeer beweeglijke en dagactieve Europese grondeekhoorns leven van oorsprong in grote aantallen in Zuidoost-Europa, maar zijn inmiddels een bedreigde diersoort. De oorzaak laat zich raden: de mens met zijn voortdurende behoefte aan méér voedsel en goedkope grondstoffen. De steppe waar de siezel zich thuis voelt, maakt in razendsnel tempo plaats voor intensieve land- en bosbouw. Dit beïnvloedt niet alleen de voedselvoorziening voor de grondeekhoorns, maar ook de korte graslanden waar de dieren zich thuis voelen verdwijnen. Tussen de nieuwe Taiga | Volière en de kamelen krijgen ze van ons de ruimte om te genieten van een fantastisch uitzicht, maar ook om ondergrondse gangenstelsels te bouwen waar ze zich in de koude maanden terugtrekken voor een lange winterslaap. Dat het eigenzinnige diertjes zijn, blijkt ook wel uit de naamgeving: sommigen noemen ze SieSels, anderen ZieSels; wij houden het op SieZels…

Amazoniavlonder
In 2011 namen we afscheid van het Carboon en realiseerden we in dit gebied een verblijf voor de Zuid-Amerikaanse boshonden en sindsdien is er hier vrij weinig veranderd. De tijd staat echter niet stil en de houten vlonder werd er niet beter op, vandaar dat we het hoog tijd vonden om dit deel van ons park grondig aan te pakken. We durven te voorspellen dat dit in 2023 één van de mooiste parels van GaiaZOO gaat worden!

Nieuwe apensoorten
Wat er gaat gebeuren, kunt je straks zelf ervaren. De boshonden blijven, maar hun verblijf wordt nog beter aan hun behoeften aangepast en daarmee ook leuker voor bezoekers. Wandelen over het water kan ook nog steeds, maar wordt mooier dan ooit. En er komen twee heel bijzondere en luidruchtige apen uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud bij: de zwarte brulaap (waarvan het vrouwtje allesbehalve zwart is) en de zeer bedreigde manteltamarin.

Hoe het was
Toen GaiaZOO nog GaiaPark heette, konden bezoekers diverse routes volgen waarin de wandelaar mee terug in de tijd werd genomen. Zo kon je ervaren hoe onze aarde is geëvolueerd. Een van die tijdperken was het Carboon, de periode 300 miljoen jaar geleden waarin Limburg op de evenaar lag en het hier tropisch warm was. Tijdens het Carboon werd de basis gevormd voor de steenkool die voor Zuid-Limburg zo belangrijk is geweest. Het waterrijke gebied in het hart van ons park verwees naar deze periode. Bezoekers konden er te midden van statige sequoia’s en moeras-cipressen over een houten vlonder wandelen en genieten van waterhoentjes en libellen, maar ook replica’s van dieren ontdekken die hier 300 miljoen jaar geleden leefden.
