Duurzaamheid

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Ga mee op wereldreis
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Groene missie

Onze missie:
In GaiaZOO ervaar je hoe bijzonder onze aarde is.

Door unieke ervaringen en ontmoetingen met dier en natuur te faciliteren, kan bij onze gasten liefde en respect voor de natuur groeien. We laten zien wat wij zelf doen voor duurzaamheid en natuurbehoud. Op deze manier inspireren we onze bezoekers om de natuur te behouden en beschermen

Groene missie

Eerlijk genieten

Zuid-Limburg ademt bourgondische sferen. Wij geloven dat ook dit op verantwoorde wijze kan en daarom zijn onze horecamedewerkers continu op zoek naar duurzame alternatieven.

Het Gulpener bier wordt lokaal gebrouwen door de meest duurzame bierbrouwer van Nederland. En we serveren al jaren alleen vegetarische kroketten, grillen vlees met het beter leven keurmerk en gebruiken lokaal geproduceerde knakworsten. Dit varken mag zijn hele leven vrij scharrelen en krijgt biologische voeding. Wist je dat ook de kaas op onze lokaal gebakken broodjes volledig biologisch is? We gebruiken ook geen vis. Wij schenken duurzame koffie, door branderij Peeze. Eerlijk, klimaatpositief en afvalvrij. Dit betekent dat de bonen op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd worden – voor zowel mens als natuur.

Eerlijk genieten

Geen palmolie

Voor de productie van palmolie worden op grote schaal oerbossen gekapt, met name in Indonesië en Maleisië. Op de kaalgeslagen terreinen worden palmolie plantages aangelegd. Hierdoor verliezen onder andere orang oetans, neushoorns, olifanten en tijgers en vele tientallen kleinere diersoorten hun thuis.

In GaiaZOO kun je zorgeloos genieten van je frietje, gemaakt van duurzame Farm Frites. We frituren elektrisch in 100% Europese zonnebloemolie. En dat is super belangrijk voor dier en natuur! In combinatie met het regelmatig reinigen van het frituurvet (waardoor het langer mee gaat voordat het uiteindelijk wordt gerecycled tot biobrandstof) smaakt een frietje in GaiaZOO nóg lekkerder!

Check jij tijdens het boodschappen ook of er palmolie in je chocolade, ijs, koekjes, cosmetica, zeep of margarine zit?

Gorilla met jong bezorgde blik

Gezonde dieren

Ook voor de voedselvoorziening van  onze dieren kiezen we gezonde en voor de planeet verantwoorde producten. Enkele voorbeelden zijn het toepassen van de viswijzer; gebruik van zo min mogelijk en alleen verantwoorde palmolie en alleen verantwoord geproduceerde soja. We hebben een samenwerking met een lokale groenteteler, die speciaal voor onze dieren groenten en fruit teelt en een wilgenakker heeft aangelegd voor de blad- en takkeneters van GaiaZOO (oa gorilla, giraffe, bongo). De plastic bakjes waarin insecten voor onze vogels, apen en kleine roofdieren worden geleverd, worden steeds opnieuw hergebruikt zodat we ook daar het plastic afval beperken.

Diervoedsel

Midden in de maatschappij

Onder duurzaamheid verstaan wij ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Als Kerkraadse dierentuin staan we midden in de maatschappij en daarom nemen we ook hier onze verantwoordelijkheid, zijn we betrokken en proberen we net wat meer te doen dan standaard.

Vanaf de eerste dag dat de ZOO opende zijn er 80 educatieve vrijwilligers actief om onze bezoekers meer te leren over dier en natuur. Sindsdien zorgt een groep van 15 medewerkers van de sociale instelling Radar ervoor dat de ZOO altijd schoon is. Ook bieden we ernstig zieke cliënten van Stichting Wensulance al jaren een onvergetelijke beleving tussen de dieren.

Vrijwilligers Radar in GaiaZOO

Compenseer je uitstoot

GaiaZOO gelooft dat gasloos de toekomst is. Gas is namelijk vervuilender dan elektriciteit. We gebruiken al veel minder dan in de beginjaren, maar kunnen nog steeds niet geheel zonder gas. Daarom vinden we het belangrijk om ons gasverbruik te compenseren. Dat doen we via het Gold Standard Smart Forest Project in Bolivia.

Hierdoor dragen we indirect bij aan een beter klimaat. Maar ook aan duurzame landbouw en het levensonderhoud van lokale bewoners in Bolivia. De herbebossing vindt plaats aan de voet van de Andes, daar waar veel gebieden door landbouw kaalgeslagen zijn. Dankzij het Smart Forest project wordt de aanplant van inheemse regenwoudbomen gecombineerd met fruitbomen, cacao- en koffieteelt. Lokale jagers-verzamelaars zoeken de boomzaden in het nabijgelegen, oorspronkelijke regenwoud. Door deze samenwerking hebben zowel boeren als de inheemse bevolking belang bij het behoud van het regenwoud.

Het Smart Forest Project in Bolivia is een zogenaamd ‘climate smart agroforestry’ project en wordt uitgevoerd door ArBoliva.

Rainforest in GaiaZOO

Duurzaamheid

GaiaZOO gelooft dat we afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen van planeet Aarde. We zien het als onze taak om deze te behouden voor alle levende wezens nu en voor toekomstige generaties. We voeren duurzaamheid waar mogelijk door in onze eigen bedrijfsvoering. Maar we willen ook het goede voorbeeld geven aan onze gasten. Bewustwording over de rol die onze bezoekers zelf spelen en hen inspireren om ook in hun eigen leven duurzame stappen te zetten zijn hierbij ons doel.

Onze groene missie luidt dan ook:
Door unieke ervaringen en ontmoetingen met dier en natuur te faciliteren, kan bij onze gasten liefde en respect voor de natuur groeien. We laten zien wat wij zelf doen voor duurzaamheid en natuurbehoud. Op deze manier inspireren we onze bezoekers om de natuur te behouden en beschermen.

Kom je vandaag naar GaiaZOO?