EUROPESE BEVER

Castor fiber

ALLES OVER DE EUROPESE BEVER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Landschapsarchitect

Er zijn maar weinig dieren die zoveel invloed hebben op hun omgeving als de Europese bever. Beverdammen kunnen in korte tijd het landschap veranderen. Soms overstromen stukken bos of grasvelden waardoor nieuwe moerassen of meren ontstaan. En op plekken waar bomen zijn om geknaagd, valt er meer zonlicht op oevers en kunnen planten beter groeien. De bever doet dit vooral voor zijn eigen gewin, maar ook de rest van de natuur heeft een voordeel bij de ‘werkzaamheden’ van deze landschapsarchitect!

Eigenschappen van de Europese bever

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Oevers van rivier, meer, nabij bos
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
7-10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor (planteneter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
17-30 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
80-120 cm, staart 25-50 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
3 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2-3 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paartje met hun jongen
Icoon Familie - Wit
Familie
Knaagdieren

Leefgebied

Europese bevers leven vooral rondom rivieroevers en meren nabij bos. Tegenwoordig passen bevers zich steeds meer aan op het leven in de buurt van stedelijk gebied.

Leefgebied

Burcht

Bevers bouwen dammen om een stuwmeer rondom hun burcht te maken. Het waterpeil in dit meer is heel stabiel, zo houden ze de ingang van de burcht onder water. Voor roofdieren is bijna onmogelijk om binnen te komen!

Binnen in de burcht maken ze een groot slaaphol. Daar rusten ze overdag en worden de jongen geboren. Zodra het begin te schemeringen komen de bevers tevoorschijn. Ze gaan op zoek naar takken om te eten, maar ook om hun burcht mee te verstevigen.

Bever bij dam

Wist je dat… een bever per jaar wel 4.000 kg hout gebruikt?

Zwemles!

Jonge bevers zijn bij de geboorte dichtbehaard en hebben snel hun ogen open. Na 1 week krijgen ze hun eerste zwemles in de burcht. De jongen kunnen dan nog niet duiken omdat ze hun oren en neus niet kunnen afsluiten voor water. Het kan wel vier weken duren voordat ze voor het eerst de burcht verlaten! De ouders zijn erg beschermend en helpen de jongen tijdens uitstapjes door ze voort te duwen. Jongen van de voorgaande twee jaar helpen de ouders bij de opvoeding.

Bever staand

Oranje tanden

Per jaar gebruikt een bever wel 4.000 kg hout! Een groot deel hiervan is voor dammen en de burcht, de rest om te eten. Ze hebben vooral dunne takken nodig die in toppen van bomen groeien. De scherpe voortanden van de bever zijn bedekt met een hard oranje glazuur. Daarmee knaagt hij bomen zodat hij bij de kleinere takken kan komen. De bever sleept de takken daarna richting zijn burcht.

Bever knagend aan stok in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?