BLAUWE PIJLGIFKIKKER

Dendrobates tinctorius var. azureus

ALLES OVER DE BLAUWE PIJLGIFKIKKER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Opruimen

De blauwe pijlgifkikker is een insecteneter en eet vooral mieren, termieten en andere kleine insecten. Daarmee houden deze kikkers plaagdieren onder controle. De kikkervisjes eten allerlei organisch materiaal, waarmee ze de poelen waarin ze leven schoon houden.

blauwe pijlgifkikker in terrarium in GaiaZOO

Eigenschappen van de blauwe pijlgifkikker

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
vochtig regenwoud, bosbodem, struiklaag
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
4-6 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Insectivoor (insecteneter) – vooral mieren, termieten en andere kleine insecten en spinnen
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
5-8 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
40-50 mm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
10 tot 14 dagen als eitje, 43 tot 52 dagen als kikkervisje
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
8-10 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Alleen, mannetjes verdedigen hun territorium
Icoon Familie - Wit
Familie
Amfibieën

Leefgebied

Blauwe pijlgifkikkers leven in kleine, geïsoleerde delen van Frans Guinea en Noordoost Brazilië. Ze komen voor in  vochtige gebieden, de gevoelige huid van gifkikkers kan namelijk snel uitdrogen. Mannetjes zijn geregeld 1 tot 2 meter hoge takken en stronken te vinden. Zo steekt hun felle kleur goed af tegen de donkere achtergrond en zijn ze duidelijk zichtbaar voor rivalen.

blauwe pijlgifkikker in GaiaZOO

De paring van blauwe pijlgifkikkers vindt altijd op de bosbodem plaats. Daarbij klampt het mannetje zich vast op de rug van het vrouwtje. Wanneer zij haar 8-10 eitjes op de bosbodem heeft gelegd, bevrucht hij deze vanaf haar rug. Vanaf dat moment is het mannetje verantwoordelijk voor zijn nageslacht. Na ongeveer twee weken zorg komen de eitjes uit. Het mannetje draagt de kikkervisjes vervolgens naar kleine poelen. De jonge kikkervisjes kunnen zich daar te goed doen aan organisch afval, larven van insecten en andere kikkervisjes.

Een kikkervisje op je rug

Zoemende kikkers?

Blauwe gifkikkers kwaken niet echt, maar maken een zoemend, trillend geluid. Dit geluid laten ze vooral horen als mannetjes onderling met elkaar communiceren om de grenzen van hun territorium te bewaken. Ook tijdens de paring kunnen maken ze dit zoemende geluid.

blauwe pijlgifkikker in terrarium in GaiaZOO

De felle kleuren van gifkikkers hebben een duidelijke boodschap: wij zijn giftig! Roofdieren weten dit en blijven daarom op afstand. Het gif, dat de kikkers uitscheiden via de huid, is afkomstig van hun voedsel. Volwassen gifkikkers kunnen kleine hoeveelheden natuurlijke gifstoffen (zoals mierenzuur) omzetten tot een dodelijk gif!  De kikkervisjes kunnen dit niet. Zij eten van alles wat ze kunnen vinden in de poeltjes waarin ze leven, maar produceren nog niet voldoende gif om zich net zoals hun ouders te beschermen tegen roofdieren.

Wees gewaarschuwd!

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?