WESTELIJKE LAAGLAND GORILLA

Gorilla gorilla gorilla

ALLES OVER DE WESTELIJKE LAAGLAND GORILLA
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Mensaap

Gorilla’s zijn de grootste apen die er bestaan en behoren tot de mensapen. Ze lijken veel op ons, maar er zijn ook veel verschillen. De darmen van een gorilla zijn 12 meter lang, die van mensen ‘maar’ 7 meter. Daardoor kunnen deze vegetariërs planten beter verteren. Ook lopen ze op hun handen en voeten. Om precies te zijn op hun knokkels. De botten in hun handen zijn hier speciaal op aangepast.

Mensaap

Eigenschappen van de gorilla

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Vochtige laagland-bossen
Status
Ernstig bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
37 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Vruchten, blad en scheuten
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
♀ 70-140 kg, ♂ 135-275 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
♀ tot 150 cm, ♂ 180-190 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
8-9 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Harem
Icoon Familie - Wit
Familie
Primaten

Leefgebied

Gorilla’s leven in de tropische regenwouden van Afrika. Er bestaan twee soorten gorilla’s die zijn verdeeld over een oostelijk en westelijk leefgebied. Deze plekken liggen zo’n 750 kilometer van elkaar vandaan!

De westelijke laaglandgorilla’s hebben de voorkeur voor vochtige laaglandbossen met zonnige open plekken. Dagelijks trekken ze door hun leefgebied op zoek naar eten. Als het hard regent verlaten ze open plekken en zoeken beschutting bij elkaar.

Gorilla met jong bezorgde blik

Mobieltjes voor gorilla’s

Vanuit het Gaia Nature Fund helpt GaiaZOO om de gorilla’s in de natuur te beschermen. Zo zamelen we mobiele telefoons en cartridges in. Door deze te recyclen hoeft er minder coltan uit het leefgebied van gorilla’s te komen. Bovendien ontvangt het Gaia Nature Fund voor elk item een kleine vergoeding van het kringloopbedrijf Eeko.

Dit geld doneert het GNF volledig aan de bescherming van Grauers gorilla’s in het Virunga National Park in de Democratische Repubiek Congo. Sinds 2009 steunt het Gaia Nature Fund diverse projecten ter bescherming van ernstig bedreigde gorilla’s. De totale bijdrage sindsdien is € 48.204,-.

Heb je thuis of op het werk nog lege cartridges of oude mobiele telefoons liggen? Gooi deze niet weg, maar lever ze in! Klik op de button voor meer informatie!

ZOO van ZAND sculptuur GaiaZOO Congo gorilla

Bittere smaak

De ochtend routine van gorilla’s bestaat vooral uit het zoeken naar voedsel. In de natuur eten gorilla’s meer dan 100 verschillende plantensoorten! Ook eten ze veel verschillende onderdelen van planten, zoals bladeren, stengels, wortels, fruit en pitten. Per dag eet een gorilla ongeveer 20 tot 30 kilo. Wist je dat gorilla’s niet veel hoeven te drinken? In planten zit namelijk veel vocht. Een onderzoeker proefde eens alle 100 planten die hij de dieren zag eten. Ze smaakten allemaal erg bitter!

Gorillavrouw buiten in GaiaZOO

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De Westelijke laagland gorilla’s die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Verschillende jongen die in GaiaZOO zijn geboren zijn verhuist naar andere Europese dierentuinen.

gorilla met tak door Pascal Lemlijn in GaiaZOO

Vriendelijk & rustig

Hoewel ze enorm sterk zijn en er best gevaarlijk uitzien, zijn gorilla’s eigenlijk heel rustige dieren. Ze zijn van nature niet agressief. Als gorilla’s aanvallen doen ze dit bijna nooit om de ander te verwonden, maar vooral om de ander te imponeren. Ook de leider van een gorillagroep (de zilverrug) is meestal rustig. Hij sust ruzies tussen de vrouwen en heeft veel geduld met de vaak ondeugende jonge gorilla’s in de groep. Pas als de zilverrug het gevoel heeft dat zijn harem in gevaar is zal hij aanvallen.

zilverrug in GaiaZOO

Berichten over de westelijke laagland gorilla

Kom je vandaag naar GaiaZOO?