BERGEEND

Tadorna tadorna 

ALLES OVER DE BERGEEND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur
IUCN druppel veilig mobiel IUCN-status: Veilig ▶

Mooi in balans

Samen met andere wadvogels zorgen bergeenden voor een gezonde schelpdierenstand. Jonge bergeenden vallen weer ten prooi aan meeuwen, reigers of andere roofdieren.  Zo houdt de natuur zichzelf in balans!

zwemmende bergeend in GaiaZOO

Eigenschappen van de bergeend

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zoutwater-gebied, rivier
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10-15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor (alles-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
♂ 1,2 kg, ♀ 900 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
58-67 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
28 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
8-10
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Paartje of gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend-achtigen

Leefgebied

Bergeenden leven vooral in kustgebieden met zoutwater en een modderige bodem, soms ook brakwater of ondergelopen weilanden.

bergeend aan de waterkant in GaiaZOO

Holenbroeder

Beide geslachten lijken veel op elkaar, maar het vrouwtje is iets valer van kleur. Dit komt omdat bergeenden holenbroeders zijn. Het vrouwtje heeft dus geen schutkleur nodig. In Nederland broeden bergeenden vooral in de duinen. Daar gaan ze op zoek naar een verlaten konijnenhol om hun nest in te bouwen.

Mosselman

Bergeenden gaan vaak in groepen op zoek naar voedsel in ondiep water. Ze waden met hun snavel door het zand of trappelen met hun poten om schelpdieren zoals mosselen, bodemdieren, slakjes of garnalen te vangen. Tijdens de koude wintermaanden is het lastig om in het water voedsel te vinden. Daarom trekken veel bergeenden in deze periode meer landinwaarts en eten ze zaden of ander plantaardig voedsel.

twee zwemmende bergeenden in GaiaZOO

Kuiken crèche

Diep verborgen in de duinen legt het vrouwtje 8-10 eieren in het ondergrondse hol. Ze is enige ouder die broedt. De nesten liggen soms ver van het water af, maar het is van levensbelang dat de kuikens bij het voedselrijke water komen. Beide ouders begeleiden de jongen op deze gevaarlijke tocht. Eenmaal aangekomen bij het water verzamelen de kuikens zich in zogeheten crèches, soms wel met tientallen bij elkaar! Enkele ouders houden de wacht, terwijl de rest naar voedsel zoekt.

spetterende bergeend in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?