Mens-dier conflicten
In de afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 40% gedaald. Door aanleg van wegen en groeiende landbouw is er minder leefgebied en ontstaan er meer conflicten tussen mensen en dieren. Ook worden welpen gevangen en verkocht in de illegale huisdierhandel. Natuurorganisaties en dierentuinen werken samen op het gebied van educatie en bieden hulp aan de lokale bevolking om hun vee te beschermen.
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Afrikaanse leeuw heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat het aantal leeuwen sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.
Leefgebied
De Afrikaanse leeuw leeft vooral op savannes met open bossen en struiklandschap. Ook jagen ze vaak vanuit het hoge gras.
Energie besparen
Het zijn echte roofdieren, maar leeuwen kunnen ook best wel lui zijn. Een makkelijke maaltijd slaan ze niet snel over. Als andere roofdieren, zoals de hyena of Afrikaanse wilde hond, een prooi hebben gevangen, gaan leeuwen er graag met hun buit vandoor. In gebieden waar veel prooidieren leven, slapen leeuwen wel 20 uur per dag! Ze gaan vooral ’s nachts op jacht. In het donker zien de prooien hen minder snel en ’s nachts is het bovendien een stuk koeler dan overdag.
EEP | Managementprogramma
Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De Afrikaanse leeuwen in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.
Balans
Leeuwen zijn een van de weinige katachtigen die in een troep leven. Het is belangrijk om de troep bij elkaar te houden. Als ze even uit elkaar zijn geweest volgt een begroetingsritueel waarbij ze met hun koppen tegen elkaar schuren. Deze sterke band is terug te zien tijdens de jacht. De leeuwinnen zijn samen zo sterk dat ze in sommige gebieden zelfs giraffen of olifanten kunnen vangen! Ze jagen vooral op zwakke of zieke dieren en helpen zo om de natuur in balans te houden.
Vlekjes
Niet alleen volwassen leeuwen hebben een geweldige camouflage. Bij de geboorte hebben de welpen allemaal donkere vlekken op hun vacht. Ze komen ter wereld in een kraamnest, verborgen tussen de struiken. Door het vlekkenpatroon vallen ze daar een stuk minder op. De eerste twee weken zijn de welpen blind en doof. Pas als ze 8 weken oud zijn maken ze kennis met de rest van troep. In de maanden erna verdwijnen de vlekken langzaam en oefenen ze hun jachttechnieken door met elkaar te spelen.