ROTHSCHILD
GIRAFFE

Giraffa camelopardalis rothschildi

ALLES OVER DE ROTHSCHILD GIRAFFE
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Uitkijkpost

Giraffen zijn één van de grootste landdieren ter wereld. Dankzij hun lengte kunnen giraffen de hoge, verse bladeren eten waar andere dieren niet bij kunnen. Door hun lange nek hebben ze ook een speciale rol op de savanne. Giraffen kunnen namelijk heel ver kijken en zien roofdieren eerder aankomen. Andere dieren die op de savanne leven maken graag gebruik van deze ‘uitkijkpost’ en letten goed op of de giraffen gevaar zien.

Giraffes met leeuw op voorgrond

Eigenschappen van de Rothschild Giraffe

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Savanne, droge graslanden met bomen
Status
Gevoelig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20-30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Blad van
acaciaboom
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
Man 1.200-2.100 kg; vrouw 750-1.300 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
Man 4,70-5,40 m; vrouw 3,90-4,50 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
15 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Groepen
Icoon Familie - Wit
Familie
Giraffen

Leefgebied

De Rothschild giraffe leeft vooral op savannes met droge graslanden en bomen.

 

 

Leefgebied

Paarse tong!

Heb jij al eens gezien dat giraffen een paarse tong hebben? Dit is natuurlijk niet voor niks! De paarse kleur beschermt de tong van de giraffe tegen de felle Afrikaanse zon. Ze hebben hun 60cm lange tong zo vaak buiten hun mond, dat hij anders snel zou verbranden. Giraffen eten vooral veel acaciablad. Maar deze bomen hebben scherpe stekels om zich te beschermen tegen dieren. Met hun wendbare tong kunnen giraffen de stekels omzeilen.

Paarse tong!

Vallen en opstaan

Jonge giraffen moeten aan het begin van hun leven al heel wat doorstaan. Giraffen bevallen namelijk staand. Bij de geboorte valt het jong dus bijna twee meter naar beneden! Het kan voor een jonge giraffe erg gevaarlijk zijn op de savanne. Daarom kan hij binnen 15 minuten na de geboorte al staan en meelopen met zijn moeder. In de eerste week verstopt de jonge giraffe zich overdag en houdt zijn moeder de wacht. Als ze iets ouder dan één jaar zijn, gaan jonge giraffen hun eigen weg.

Giraffe met jong in GaiaZOO

Zijn giraffen bedreigd?

Door groeiende landbouw en mijnbouw verdwijnt het leefgebied van giraffen in rap tempo. Ook is er minder water te vinden door klimaatverandering. De giraffen moeten steeds verder weg trekken en komen zo in onbeschermde gebieden terecht waar op ze wordt gejaagdNatuurorganisaties zetten zich in om bedreigde giraffen te beschermen door de aanleg van putten, wat landbouw dichter bij huis mogelijk zal maken. Daarnaast wordt er ook educatie geboden aan kinderen. 

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Rothschild giraffe heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat het aantal giraffen sterk achteruit gaat en de het risico loopt om bedreigd te worden.

GaiaZOOmeravond giraffe op de savanne in GaiaZOO

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De Rothschild giraffen in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.

giraffe bij terras in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?