STRUISVOGEL

Struthio camelus

ALLES OVER DE STRUISVOGEL
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Groot, groter, grootst!

De struisvogel is de grootste én zwaarste vogelsoort ter wereld. Volwassen mannetjes kunnen wel 2.75 meter lang worden, vrouwtjes zijn iets kleiner. Gemiddeld worden ze 1.90m tot 2.10m groot. Struisvogels hebben ook hele grote poten. Er zitten 2 tenen aan elke voet, een grote en een kleine teen. Aan de grote teen zit een dolkachtige nagel. Deze kan wel 10cm lang zijn! Struisvogels gebruiken de nagel om zich te verdedigen tegen roofdieren. Aan de kleine teen zit geen nagel.

Eigenschappen van de struisvogel

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Savanne en woestijn
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
35 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Gras, zaden, insecten en kleine vertebraten
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
90-156 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
1,75-2,75 m
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
6 weken
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal jongen
8 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep van 2-5 dieren
Icoon Familie - Wit
Familie
Loopvogels

Leefgebied

Struisvogels komen voor op savannes en graslanden. Daarnaast zijn ze ook te vinden in woestijngebieden.

Leefgebied

Hoe overleef ik…

Zelfs struisvogels zijn niet veilig voor roofdieren. Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena’s. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen. Verbergen kan soms ook handig zijn, bijvoorbeeld als een struisvogel op eieren zit. Dan houden ze zich stil en leggen ze hun hoofd en de hals op de grond.

Struisvogel rennend in GaiaZOO

Verenpak

Het scheelde weinig of de struisvogel was jaren geleden uitgestorven. In de 18e eeuw werd er namelijk heel veel op struisvogels gejaagd voor de veren. De veren werden gebruikt in kleding. Zo’n kledingstuk met struisvogelveren was ontzettend gewild. In de 19e eeuw begonnen mensen met het fokken van struisvogels waardoor overmatig jagen voor veren niet meer nodig was. Tegenwoordig worden struisvogelveren bijna niet meer voor kleding gebruikt.

groepje struisvogels liggend in GaiaZOO

Eten

Struisvogels zijn omnivoren, ze eten plantaardig en dierlijk voedsel. Zo eten ze allerlei grassen bladeren, bloemen en zaden. Hapjes als hagedissen, kikkers, sprinkhanen en andere insecten slaan ze ook niet af. Ze slikken deze dieren in één keer door! Soms komt er dan ook wat zand mee, of zelfs wat steentjes. Vervelend, zou je denken. Maar dat is eigenlijk hartstikke handig. Ze kunnen namelijk niet kauwen zoals wij dat kunnen op ons eten, die steentjes helpen de struisvogel bij het vermalen en verteren van het eten.

Struisvogels op de savanne in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?