STRUISVOGEL
Struthio camelus
Groot, groter, grootst!
De struisvogel is de grootste én zwaarste vogelsoort ter wereld. Volwassen mannetjes kunnen wel 2.75 meter lang worden, vrouwtjes zijn iets kleiner. Gemiddeld worden ze 1.90m tot 2.10m groot. Struisvogels hebben ook hele grote poten. Er zitten 2 tenen aan elke voet, een grote en een kleine teen. Aan de grote teen zit een dolkachtige nagel. Deze kan wel 10cm lang zijn! Struisvogels gebruiken de nagel om zich te verdedigen tegen roofdieren. Aan de kleine teen zit geen nagel.
Leefgebied
Struisvogels komen voor op savannes en graslanden. Daarnaast zijn ze ook te vinden in woestijngebieden.
Hoe overleef ik…
Zelfs struisvogels zijn niet veilig voor roofdieren. Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena’s. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen. Verbergen kan soms ook handig zijn, bijvoorbeeld als een struisvogel op eieren zit. Dan houden ze zich stil en leggen ze hun hoofd en de hals op de grond.
Verenpak
Het scheelde weinig of de struisvogel was jaren geleden uitgestorven. In de 18e eeuw werd er namelijk heel veel op struisvogels gejaagd voor de veren. De veren werden gebruikt in kleding. Zo’n kledingstuk met struisvogelveren was ontzettend gewild. In de 19e eeuw begonnen mensen met het fokken van struisvogels waardoor overmatig jagen voor veren niet meer nodig was. Tegenwoordig worden struisvogelveren bijna niet meer voor kleding gebruikt.
Eten
Struisvogels zijn omnivoren, ze eten plantaardig en dierlijk voedsel. Zo eten ze allerlei grassen bladeren, bloemen en zaden. Hapjes als hagedissen, kikkers, sprinkhanen en andere insecten slaan ze ook niet af. Ze slikken deze dieren in één keer door! Soms komt er dan ook wat zand mee, of zelfs wat steentjes. Vervelend, zou je denken. Maar dat is eigenlijk hartstikke handig. Ze kunnen namelijk niet kauwen zoals wij dat kunnen op ons eten, die steentjes helpen de struisvogel bij het vermalen en verteren van het eten.