BAHAMA PIJLSTAART

Anas bahamensis  

ALLES OVER DE BAHAMA PIJLSTAART
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

De Engelse naam ‘white cheeked pintail’ (wit-wang pijlstaart) duidt op de opvallende kenmerken van de Bahama pijlstaart. Ze hebben namelijk witte wang en keelvlekken en een puntige staart. Ook de blauwgrijze snavel met felrode vlekken valt op. Hoewel mannetje en vrouwtje erg op elkaar lijken, zijn er ook verschillen: hij is iets groter en feller gekleurd en heeft een langere staart dan zij

Eigenschappen van de bahama pijlstaart

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zoutwater gebieden
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
6 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
685 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
47 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
25 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
6-10 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend -achtigen

Leefgebied

De Bahama pijlstaart leeft meestal in zoutwater gebieden zoals baaien, getijdengebieden en mangrove, maar ook wel eens in het binnenland. Ze verblijven dan in ondiepe, rustige zoetwater meren en moerassen.  

Leefgebied

Snorkelen naar voedsel

Op zoek naar eetbare waterplanten beweegt deze pijlstaart zijn snavel over het wateroppervlak. Ze eten vooral veel van het voedzame,  zogenaamde snavelgras. Om dit gras te verkrijgen, steken ze hun kop onderwater en trekken het omhoog. Ook de algen en kleine waterdiertjes die op het snavelgras zitten eten ze op. Wist je dat Bahama pijlstaarten ook regelmatig onderwater zwemmen om voedsel te vinden? 

Snorkelen naar voedsel

Wist je dat… Dat je de mannetjes en vrouwtjes van de Bahama pijlstaarten van elkaar kan onderscheiden? Vrouwelijke Bahama pijlstaarten maken namelijk een kwakend geluid terwijl de mannetjes meer een piepend geluid maken.

Veilige haven

Als het vrouwtje haar nest gaat maken zoekt ze een rustig gebied met weinig roofdieren. Het mannetje beschermt tijdens de broedtijd het nestgebied. Het vrouwtje verzorgt de kuikens in haar eentje. Ze is heel zorgzaam en verdedigt haar kroost tegen mogelijke roofdieren. De kuikens hebben een kenmerkende zwarte streep van hun ogen naar de achterzijde van de nek. Ze verlaten meteen het nest en eten de eerste tijd graszaden en kleine waterdiertjes. 

Veilige haven

Pijlstaartenjacht

De grootste bedreiging voor deze pijlstaart is de mens, die illegaal op hen jaagt. Hoewel de status op de IUCN Rode Lijst veilig is, neemt hun aantal in de natuur wel af. Natuurlijke predatoren zoals ratten, huishonden, meeuwen, reigers en zelfs de witte landkrab richten zich vooral op de eieren.

Pijlstaartenjacht

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?