AZARA AGOUTI

Dasyprocta azarae

ALLES OVER DE AZARA AGOUTI
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Tuinieren

Jungle tuinders, zo worden agouti’s ook wel genoemd! Bij een overvloed aan voedsel begraven ze noten en zaden om ze op een later moment op te kunnen eten. Maar ze vergeten wel eens waar ze hun voedselvoorraad begraven hebben. Die noten en zaden kunnen dan uitgroeien tot nieuwe planten. Op die manier spelen agouti’s een aanzienlijke rol in het verspreiden van zaden. In de voedselketen zijn agouti’s een belangrijke bron van voedsel voor verschillende roofdieren.

Azara agouti in het gras in GaiaZOO

Eigenschappen van de Azara agouti

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
dicht begroeit struikgewas in de tropische savanne
Status
Gegevens tekort
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor – fruit, zaden en noten
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
2.4–3.2 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
kop-romp 430-575 mm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
100-110 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-4 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair of in paartjes
Icoon Familie - Wit
Familie
Knaagdieren

Leefgebied

Azara agouti’s zijn te vinden in Zuid-Amerika. Ze komen voor in Brazilië, Paraguay, Argentinië en Oost-Bolivia. Deze dag actieve knaagdieren zijn in het wild behoorlijk schuw en leven in dichtbegroeide bossen. Ze schuilen graag in holen en bouwen talloze slaapplekken in holle boomstammen, tussen rotsblokken of onder struikgewas. Agouti’s leven vaak in de buurt van water en kunnen goed zwemmen.

Azara agouti bij water in GaiaZOO

Kampioen hoogspringen

Naast het zoeken naar voedsel, besteden agouti’s een groot deel van de dag aan het verzorgen van de vacht. Hun voorpoten gebruiken ze als een soort kam. Op die manier maken ze de vacht vrij van parasieten, zoals teken en mijten. Agouti’s zitten vaak rechtop, ook als ze eten. Vanuit deze positie kunnen ze razendsnel wegsprinten. Ze kunnen zelfs twee meter hoog de lucht in springen vanuit een staande positie!

Azara agouti in het groen in GaiaZOO

Als agouti’s een partner vinden, blijven ze hun hele leven bij elkaar. Een koppeltje heeft een territorium van ongeveer een tot twee hectare, met vruchtbomen en water. Indringers worden meestal door het mannetje verjaagd. Dat doet hij door zijn haren overeind te zetten, te stampen met de achterpoten en een geluid te maken dat klinkt als een soort geblaf. De jongen komen ter wereld in een zelfgemaakt nest. Bij de geboorte zijn ze volledig behaard en hebben ze hun ogen al snel open.

Trouw aan elkaar

Beste notenkraker

Agouti’s eten vooral fruit en zoeken tijdens hun dagelijkse uitstapjes naar vruchtdragende bomen. Ze kunnen zelfs op grote afstand fruit van de bomen horen vallen. Ook zijn er agouti’s die groepen apen volgen. De apen plukken vruchten uit de bomen en laten daarbij nogal eens wat vallen. Dat is natuurlijk een makkelijke maaltijd voor de agouti. Met hun sterke knaagtanden kunnen agouti’s als enige zoogdier de stevige paranoot kraken.

Azara agouti in binnenverblijf in GaiaZOO

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?