Nieuw leven
Een deel van de zaden en noten die blauwe eksters als voedselvoorraad aanleggen vinden ze niet meer terug. Deze zaden krijgen de kans om te ontkiemen tot nieuwe bomen of struiken. Onbewust dragen de blauwe eksters zo bij aan de aanplant van nieuwe natuur!
Leefgebied
Je vindt blauwe eksters vooral in laaglanden met struikgewas en open bossen. Ze hebben een goed aanpassingsvermogen en leven tegenwoordig ook in de buurt van parken of rond begroeide tuinen.

Samen sta je sterk
Blauwe eksters leven in familiegroepen en dat heeft zijn voordelen! Zo helpen de jongen van het jaar ervoor om de nieuwe kuikens te voeren. Samen kunnen ze meer voedsel verzamelen om de vele monden te voeden. Blauwe eksters gaan vaak als groep op zoek naar voedsel. Soms voegen verschillende families zich bij elkaar en ontstaan grote groepen van wel honderden dieren! Deze groepen verplaatsen zich van boom naar boom op een ‘volg de leider’ achtige wijze.

Warm nest
Blauwe eksters broeden in kleine kolonies. De nesten worden 15-20m uit elkaar gebouwd. De vrouwtjes bouwen het nest niet meer dan 2m boven de grond aan het uiteinde van een lange tak. Het mannetje levert bouwmateriaal in de vorm van twijgen en kleine boomwortels. De jongen uit het vorige nest helpen hier ook aan mee. De binnenkant van het nest wordt bedekt met zachte planten en dierenharen. Het kan wel twee weken duren voordat het nest klaar is!
Verstoppertje
Net als andere kraaiachtigen zijn blauwe eksters slimme vogels. Ze verstoppen zaden of noten en kunnen deze voorraad later weer terugvinden. Tijdens het zoeken naar voedsel heeft elke blauwe ekster een rol. Sommige eksters verkennen de boomtakken, een deel hupst op de grond en anderen kijken op hun kop onder bladeren.
Deze alleseters zoeken in het voorjaar en de zomer vooral naar insecten en spinnen. In het najaar wordt het moeilijker om deze te vinden eten ze vruchten en noten.
