BLAUWE EKSTER

Cyanopica cyanus cyanus

ALLES OVER DE BLAUWE EKSTER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Een deel van de zaden en noten die blauwe eksters als voedselvoorraad aanleggen vinden ze niet meer terug. Deze zaden krijgen de kans om te ontkiemen tot nieuwe bomen of struiken. Onbewust dragen de blauwe eksters zo bij aan de aanplant van nieuwe natuur!

Nieuw leven

Eigenschappen van de blauwe ekster

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
struikgewas, laaglanden, boomgaarden, bebost boerenland, parken
Status
veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
omnivoor – insecten. Larven, vruchten, noten
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
100 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
37 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
16 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
5-8
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
kleine familiegroepen
Icoon Familie - Wit
Familie
kraaiachtigen

Leefgebied

Je vindt blauwe eksters vooral in laaglanden met struikgewas en open bossen. Ze hebben een goed aanpassingsvermogen en leven tegenwoordig ook in de buurt van parken of rond begroeide tuinen.

blauwe ekster aan de waterkant in GaiaZOO

Samen sta je sterk

Blauwe eksters leven in familiegroepen en dat heeft zijn voordelen! Zo helpen de jongen van het jaar ervoor om de nieuwe kuikens te voeren. Samen kunnen ze meer voedsel verzamelen om de vele monden te voeden. Blauwe eksters gaan vaak als groep op zoek naar voedsel. Soms voegen verschillende families zich bij elkaar en ontstaan grote groepen van wel honderden dieren! Deze groepen verplaatsen zich van boom naar boom op een ‘volg de leider’ achtige wijze.

blauwe ekster in boom in GaiaZOO

Blauwe eksters broeden in kleine kolonies. De nesten worden 15-20m uit elkaar gebouwd. De vrouwtjes bouwen het nest niet meer dan 2m boven de grond aan het uiteinde van een lange tak. Het mannetje levert bouwmateriaal in de vorm van twijgen en kleine boomwortels. De jongen uit het vorige nest helpen hier ook aan mee. De binnenkant van het nest wordt bedekt met zachte planten en dierenharen. Het kan wel twee weken duren voordat het nest klaar is!

Warm nest

Verstoppertje

Net als andere kraaiachtigen zijn blauwe eksters slimme vogels. Ze verstoppen zaden of noten en kunnen deze voorraad later weer terugvinden. Tijdens het zoeken naar voedsel heeft elke blauwe ekster een rol. Sommige eksters verkennen de boomtakken, een deel hupst op de grond en anderen kijken op hun kop onder bladeren.

Deze alleseters zoeken in het voorjaar en de zomer vooral naar insecten en spinnen. In het najaar wordt het moeilijker om deze te vinden eten ze vruchten en noten.

blauwe ekster in het gras in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?