Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

Logeren in Ouwehands Dierenpark

Logeren in Ouwehands Dierenpark

Toen de curator van Ouwehands Dierenpark, José Kok, de hulpvraag vanuit GaiaZOO ontving, ging ze meteen aan de slag. Welke vogels zouden in één van de volières van Ouwehands opgevangen kunnen worden? Niet lang daarna vertrokken vier gele boomeenden naar Rhenen. In de grote volière aldaar maakten ze kennis met rode ibissen (waar ze voorheen in de Puna | Volière van GaiaZOO ook mee samenleefden), Carolina-eenden (die je in GaiaZOO in de Vreemde Vogels Volière ziet) en flamingo’s (die in Kerkrade ook algemeen bekend zijn!). De nieuwkomers maken het goed.

Ouwehands Dierenpark ving ook een monniksgier van GaiaZOO op. “Aanvankelijk was hij wat zenuwachtig.” vertelt José “Daarom, heeft hij eerst een tijdje apart gezeten, zodat hij rustig kon wennen.” Maar inmiddels zit deze monniksgier bij zeven soortgenoten in een zogenaamde dating-volière. In deze volière leven ook een koppel koningsgieren en witnekkraanvogels. “Het doel van zo’n dating volière is om de gieren zelf hun partner te laten kiezen,” legt José uit. “dat luistert bij monniksgieren namelijk nogal nauw.”

Monniksgieren zijn zeldzame dieren. Daarom is er binnen de Europese dierentuinen een EEP fokprogramma voor deze soort opgezet. Het doel hiervan is de monniksgieren op de lange termijn in dierentuinen te behouden én om nakomelingen in natuur terug te brengen. Als de monniksgier van GaiaZOO een geschikte partner vindt in Rhenen, kan het zijn dus gebeuren dat deze specifieke gier in het belang van het fokprogramma niet terugkomt naar Kerkrade.

Het Gaia Nature Fund heeft enkele jaren bijgedragen aan een herintroductie programma voor monniksgieren in Frankrijk. Een foto hiervan vind je beneden aan deze pagina.

 

Update juli 2021:
De monniksgier van GaiaZOO heeft zich in de volière in Ouwehands ontpopt tot een echte (Limburgse?) gangmaker! Hij neemt de andere gieren mee op sleeptouw, waardoor ze minder schuw lijken dan voorheen. Dat komt hun welzijn zeker ten goede.

 

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO