REUZENMIERENETER

Myrmecophaga tridactyla

ALLES OVER DE REUZENMIERENETER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Wegen en eilanden

In de afgelopen 10 jaar is ongeveer 30% van de reuzenmiereneters verdwenen. Jacht en verlies van leefgebied vormen de grootste gevaren. Door de aanleg van wegen worden meer reuzenmiereneters aangereden. Ook ontstaan er zo ‘eilandjes’ in het landschap waardoor het voor de reuzenmiereneters lastig wordt om een partner te vinden. Op diverse plekken worden daarom ecoducten aangelegd zodat ze veilig kunnen oversteken en gebieden weer met elkaar zijn verbonden.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De reuzenmiereneter heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.

reuzenmiereneter bij boom GaiaZOO

Eigenschappen van de reuzenmiereneter

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropische bossen
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Insectivoor (insecten-eter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
22-39 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
6 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair of vrouw met jong
Icoon Familie - Wit
Familie
Luiaards en miereneters

Leefgebied

Reuzenmiereneters leven in tropische, vochtige bossen maak komen ook veel voor in open graslanden en savannes.

reuzenmiereneter die drinkt in GaiaZOO

Lange nagels

Reuzenmiereneters lopen relatief langzaam en steunen op hun knokkels. Zo houden ze hun 10cm lange nagels scherp! Bij gevaar proberen ze weg te rennen, maar als dat niet lukt gaan ze rechtop staan en halen ze uit met hun klauwen. De miereneters kunnen wel 15 uur per dag slapen. Ze liggen dan in kuiltje op de grond en slaan hun ruig behaarde staart over zich heen.

reuzenmiereneter klauw in GaiaZOO

Plakkerige tong

Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen eten reuzenmiereneters wel 35.000 mieren en termieten per dag! Hun 60 cm lange tong is voorzien van kleine stekeltjes en plakkerig speeksel. Zo blijven de kleine insecten aan hun tong plakken. Reuzenmiereneters hebben geen tanden en pletten de kleine insecten door met hun tong tegen hun gehemelte aan te duwen. Ze kunnen de tong wel 150 keer per minuten uit hun mond steken.

lange tong van de reuzenmiereneter in GaiaZOO

Fastfood

Met zijn sterke klauwen maakt de reuzenmiereneter gaten in termietenheuvels om bij de insecten te komen. Maar deze dieren zijn niet helemaal weerloos. Als hun nest kapot gemaakt wordt slaan mieren en termieten meteen alarm! De soldaten die het nest beschermen hebben krachtige kaken die zelfs door de dikke huid rond de mond van de miereneter kunnen bijten. De reuzenmiereneter heeft daarom maar 1-2 minuten om snel door te eten per nest.

reuzenmiereneter wroedt in boomstam GaiaZOO

Eenheid

Het vrouwtje draagt haar jong meestal op haar rug. De kleuren van de vacht van het jong lopen over in die van de moeder. Zo is hij goed gecamoufleerd en bijna onzichtbaar voor roofdieren. Het jonge dier drinkt zo’n 6 maanden bij zijn moeder. Na 2 maanden begint hij al wel insecten te eten. Meestal blijven reuzenmiereneters bij hun moeder tot ze één of twee jaar oud zijn.

reuzenmiereneter jong in GaiaZOO

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De reuzenmiereneters in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.

reuzenmiereneter in het buitenverblijf GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?