Wegen en eilanden
In de afgelopen 10 jaar is ongeveer 30% van de reuzenmiereneters verdwenen. Jacht en verlies van leefgebied vormen de grootste gevaren. Door de aanleg van wegen worden meer reuzenmiereneters aangereden. Ook ontstaan er zo ‘eilandjes’ in het landschap waardoor het voor de reuzenmiereneters lastig wordt om een partner te vinden. Op diverse plekken worden daarom ecoducten aangelegd zodat ze veilig kunnen oversteken en gebieden weer met elkaar zijn verbonden.
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De reuzenmiereneter heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.
Leefgebied
Reuzenmiereneters leven in tropische, vochtige bossen maak komen ook veel voor in open graslanden en savannes.
Lange nagels
Reuzenmiereneters lopen relatief langzaam en steunen op hun knokkels. Zo houden ze hun 10cm lange nagels scherp! Bij gevaar proberen ze weg te rennen, maar als dat niet lukt gaan ze rechtop staan en halen ze uit met hun klauwen. De miereneters kunnen wel 15 uur per dag slapen. Ze liggen dan in kuiltje op de grond en slaan hun ruig behaarde staart over zich heen.
Plakkerige tong
Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen eten reuzenmiereneters wel 35.000 mieren en termieten per dag! Hun 60 cm lange tong is voorzien van kleine stekeltjes en plakkerig speeksel. Zo blijven de kleine insecten aan hun tong plakken. Reuzenmiereneters hebben geen tanden en pletten de kleine insecten door met hun tong tegen hun gehemelte aan te duwen. Ze kunnen de tong wel 150 keer per minuten uit hun mond steken.
Fastfood
Met zijn sterke klauwen maakt de reuzenmiereneter gaten in termietenheuvels om bij de insecten te komen. Maar deze dieren zijn niet helemaal weerloos. Als hun nest kapot gemaakt wordt slaan mieren en termieten meteen alarm! De soldaten die het nest beschermen hebben krachtige kaken die zelfs door de dikke huid rond de mond van de miereneter kunnen bijten. De reuzenmiereneter heeft daarom maar 1-2 minuten om snel door te eten per nest.
Eenheid
Het vrouwtje draagt haar jong meestal op haar rug. De kleuren van de vacht van het jong lopen over in die van de moeder. Zo is hij goed gecamoufleerd en bijna onzichtbaar voor roofdieren. Het jonge dier drinkt zo’n 6 maanden bij zijn moeder. Na 2 maanden begint hij al wel insecten te eten. Meestal blijven reuzenmiereneters bij hun moeder tot ze één of twee jaar oud zijn.
EEP | Managementprogramma
Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De reuzenmiereneters in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.