Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

Volière beschadigd door zware sneeuwval

De dikke sneeuwlaag die in de nacht van 24 januari is gevallen, heeft tot grote schade aan diverse volières in GaiaZOO geleid. Hoewel de degelijke constructies al jarenlang extreme weersomstandigheden hebben doorstaan, bleek de hevige sneeuwval in combinatie met de vroeg intredende dooi tot extreme belasting te hebben geleid.

De ochtend erna zijn medewerkers en dierverzorgers in de weer geweest met het vangen van de vogels. De grote Taiga | Volière, met onder meer de vale gieren en de monniksgieren, is onherstelbaar beschadigd geraakt en zal in de komende maanden herbouwd moeten worden.

Ook de Flamingo | Volière had forse schade, maar deze volière is inmiddels weer helemaal hersteld. Voor de vogels uit de andere volières is een tijdelijk onderkomen bij collega-dierentuinen gezocht.

Flamingo's terug naar buiten

Na de reconstructie van de Flamingo | Volière, waren we er op 18 maart jl. helemaal klaar voor om onder meer de grote flamingo-kolonie weer terug in hun buitenverblijf te laten. Uiteraard hebben we dit roze spektakel voor jullie vastgelegd op video: een heel bijzonder moment, want zoals je in het filmpje kunt zien, zijn de vogels heel mooi op kleur. 

Tijdens het verbouwen van de volière, hebben we gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om aanpassingen te doen aan het verblijf. Tijdens het eerste broedseizoen, in de zomer van 2020, bleek bijvoorbeeld dat de flamingo’s meer modder nodig hadden om hun nesten mee te bouwen. Om de broedomstandigheden te verbeteren, stonden werkzaamheden in die hoek van de volière daarom al langer op de planning. Maar dat kon alleen gebeuren als de vogels binnen waren. Daar was het nu de uitgelezen kans voor. Daardoor kunnen de flamingo’s dit broedseizoen hun kenmerkende, uit modder opgebouwde nestheuvels nóg beter maken, en met resultaat! Er scharrelen op dit moment al tientallen pluizige kuikens rond! Ook zijn er meteen diverse noodzakelijke aanpassingen aan de waterpoelen gedaan, waaronder een betere afloop van de oevers. En er zijn extra zitstokken gemaakt en nestmandjes opgehangen als broedlocaties voor onder meer de Hadada- en kaalkopibissen.

Maar er zijn ook mooie bomen en struiken toegevoegd. Zo zijn er een aantal bonte wilgen (ook wel ‘flamingoboom’ genoemd) en vele ‘cornus controvera’ geplant. Deze spectaculair bloeiende bomen zorgen samen met de flamingo’s voor het ultieme lentegevoel!
Nogmaals grote dank voor degenen die gedoneerd hebben en zoals jullie zien, is het geld goed besteed!                                                                                                                       

 

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO