045 567 60 70
Tijdens kantooruren

De gorilla’s wachten op uw telefoontje!

Door de zoektocht naar coltan, worden de talloze planten- en diersoorten die in de Dominicaanse republiek Congo leven sterk bedreigd. De Grauers' gorilla is één van die diersoorten. Zo worden de dieren gedood voor zogenaamd 'bushmeat' en wordt hun leefomgeving steeds kleiner door de mijnbouw en intensivering van landbouw. 


Grauer's gorilla Kahuzi-Biega (Angela Meder P1240081)

GaiaZOO zamelt oude mobieltjes in om te recyclen. Het kringloopbedrijf Eeko waar GaiaZOO mee samenwerkt doneert voor elk modern telefoontje dat gerecycled kan worden een paar euro. Via het Gaia Nature Fund komt dit geld volledig ten goede aan de bescherming van Grauaers'gorilla’s die leven op Mount Tshiaberimu in de Dominicaanse Republiek Congo. Een dubbele winst dus voor de gorilla’s!

Gorilla’s in een bedreigd paradijs 
Mount Tshiaberimu is een bijzonder gebied binnen het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo. Er leven zes soorten apen en een handjevol Grauers’ gorilla’s.  Het gebied wordt ernstig bedreigd. De belangrijkste oorzaak is de armoede van de steeds groter wordende bevolking. In hun overlevingsstrijd proberen zij het beschermde bos voor verschillende doeleinden te gebruiken: ontbossing t.b.v. brandhout en landbouw, oprukkende coltan mijnbouw en stroperij.

Trackers en rangers
Een team van trackers volgt de Grauers gorilla’s in Mount Tshiaberimu dagelijks om hen te beschermen. Het team staat sinds 2007 onder leiding van Paluku Muyira en zijn rechterhand Kitegha Nyoka.

Voorheen waren deze mannen docent op een basisschool, maar door militaire dreigingen moesten ze hun werk opgeven. Om tracker te kunnen worden, kregen ze een training in GPS- en kompasgebruik en leerden ze alles over gorilla gedrag. Vanwege de dreigingen in de regio, worden de trackers begeleid door overheidsrangers. Gezeamenlijk patrouilleren ze langs de grenzen van het gebied om binnendringers tegen te houden. Indien nodig, arresteren ze mensen die illegale praktijken uitoefenen. Zoals stropers. Ook houden de trackers het gedrag en de gezondheid van de gorilla’s in de gaten. Ook de talloze andere bedreigde planten- en diersoorten die in het gebied leven hebben baat bij het toezicht van de trackers!

GaiaZOO en Berggorilla Direkthilfe
Berggorilla Direkthilfe heeft de afgelopen jaren diverse alternatieve inkomstenbronnen ontwikkeld voor de lokale bewoners. Zo hoeven zij niet meer het bos in om te stropen, jagen of coltan te zoeken. Het houden van bijenkorven biedt bijvoorbeeld werkgelegenheid voor vrouwen en de honing levert geld op. Ook zijn er boomkwekerijen opgezet ten behoeve van herbebossing. Viskwekerijen leveren tientallen gezinnen voedsel voor eigen consumptie en voor verkoop op de markt. De aanleg van bamboe plantages tot slot draagt ook bij aan het voorkomen van stroperij in het park, omdat deelnemers buiten het beschermde gebied blijven. De bevolking gebruikt het voor allerlei toepassingen, en de bamboe gaat erosie op kale hellingen tegen.

Met het geld dat vanuit het Gaia Nature Fund wordt ingezameld kunnen onder andere de visvijvers en bamboebossen worden aangepland. 

Deel deze pagina

Help de gorilla's

GaiaZOO Dierentuin Gorilla met jong

Heb jij een mobiele telefoon? Vast wel. Wat doe je dan met de oude? Wist je dat je er gorilla’s mee kunt helpen!? GaiaZOO zamelt oude mobieltjes in en helpt daarmee de gorilla’s in centraal Afrika.

Help mee! >

Als particulier inzamelen

Frank Princee - gorilla met jong (29-9-10)

Heeft u nog lege cartridges of oude mobiele telefoons thuis liggen? En wilt u deze doneren aan GaiaZOO?

Lees verder >

Als bedrijf inzamelen

topkaart inzamelbox mobieltjes GaiaZOO 2015 (39x19cm)

Wilt u met uw bedrijf mobiele telefoons en cartridges inzamelen?

Lees verder... >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO