VEELVRAAT

Gulo gulo

MEER OVER DE VEELVRAAT
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Luie jager

Veelvraten kunnen wel 45 km per dag lopen. Ze struinen rond op zoek naar aas. Want het liefst verspillen ze zo min mogelijk energie. Deze stoere dieren staan er om bekend dat ze zelfs wolven en beren bij hun gevangen prooi kunnen wegjagen. Alleen als hij écht honger heeft gaat een veelvraat op jacht. Hun grote, brede poten komen dan goed van pas. Ze hebben een soort zwemvliezen tussen hun tenen. Zo kan hij snel over de sneeuw rennen om een prooi te vangen.

veelvraat in de sneeuw in GaiaZOO

Eigenschappen van de veelvraat

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Toendra, taiga, bos
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10-13 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor (vleeseter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
10-35 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
65-105 cm, staart 16-26 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
7 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-4 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Marter-achtigen

Leefgebied

De veelvraat leeft allen in koude gebieden met rotsachtige bergbossen, open graslanden en vaak ook dicht in de buurt van water.

veelvraat in de winter in GaiaZOO

Verborgen in het hol

Elke veelvraat heeft een eigen territorium. Met een speciale geurklier markeren ze de grenzen. Alleen in de paartijd gaan ze op zoek naar een partner. Tijdens de winter bouwt het vrouwtje meerdere holen, bijvoorbeeld onder een gevallen boom of in oud burcht van andere dieren. In sommige verstopt ze eten en ze heeft een hol waar de jongen geboren worden. In dit hol maakt ze een zacht bed van gras en bladeren.

veelvraat met jong in GaiaZOO

Opruimen!

Je moet goed zijn aangepast om de zware sneeuwval en ijzige kou van het hoge noorden te doorstaan. Vooral veel zwakke dieren overleven de koude wintermaanden niet. En daar maakt de veelvraat gretig gebruik van! Veelvraten zijn dol op aas. Als ze een karkas vinden eten ze zoveel mogelijk op. De restjes verstoppen ze onder de sneeuw voor later. Samen met raven vormen ze de opruimploeg van de Taiga. Er wordt niks verspild in de natuur.

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De veelvraten die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Niet alleen verhuizen jonge dieren naar andere dierentuinen, maar wordt er ook veel kennis uitgewisseld.

veelvraat in het groen in GaiaZOO

Kijktip in GaiaZOO

Ben jij in GaiaZOO en zie je de veelvraten even niet? Wij hebben een kijktip voor je!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?