BRAZILIAANSE TAPIR

Tapirus terrestris 

ALLES OVER DE BRAZILIAANSE TAPIR
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Een slurf?

Wist je dat niet alleen olifanten een slurf hebben? Hoewel hij niet zo groot en behendig is, hebben tapirs ook een kleine slurf. Het is een verlengstuk van hun neus en bovenlip. Ze gebruiken hun slurf vooral bij het eten. Ze kunnen takken vastpakken en blaadjes of fruit plukken. Ook gebruiken ze hun slurf soms als een soort ‘snorkel’ wanneer ze in water zwemmen. Tapirs en olifanten zijn overigens geen familie van elkaar. 

Eigenschappen van de Braziliaanse tapir

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch bos
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
300 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2,1 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
11-14 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Hoefdieren

Leefgebied

Braziliaanse tapirs komen voor in tropische bergbossen. Ze zijn daarnaast ook te vinden in moerassen en laaglandbossen. 

Leefgebied

Water liefhebber

Volwassen Braziliaanse tapirs kunnen wel 300kg wegen. Dankzij hun bruine vacht zijn ze goed gecamoufleerd in het regenwoud en vallen ze bijna niet op. Zo kunnen ze zich beter verschuilen voor roofdieren zoals boshonden en jaguars. Bij onraad rennen Braziliaanse tapirs snel richting het water. Daar zijn ze een stuk moeilijker te vangen. Ze gebruiken het water ook om in te poepen en paren. De rivieren en meren in het regenwoud zijn onmisbaar voor deze dieren!  

Water liefhebber

Nieuwe bomen & struiken

Binnen zijn leefgebied pikt de Braziliaanse tapir overal wat voedsel mee. Met hun lange snuit plukken ze bladeren van struiken en zoeken ze naar sappige vruchten of noten. Ze eten graag fruit en zijn belangrijke zaadverspreiders. Via hun uitwerpselen verspreiden ze de zaden naar andere plekken. Met een beetje geluk ontkiemen ze daar en groeit er een nieuwe struik of boom!   

Nieuwe bomen & struiken

Gevaarlijke wegen

Het natuurlijke leefgebied van de Braziliaanse tapir staat onder grote druk door ontbossing. Door groeiende infrastructuur worden ze steeds vaker slachtoffer in het verkeer. Ook wordt er op de dieren gejaagd. Natuurorganisaties werken samen met overheden om veilige oversteekplaatsen te maken zoals ecoducten en ondergrondse tunnels. Uit onderzoeken met cameravallen blijkt dat tapirs hier gebruik van maken.  

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Braziliaanse tapir heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.  

Gevaarlijke wegen

Kom een kijkje nemen bij onze Braziliaanse tapir