BRAZILIAANSE TAPIR

Tapirus terrestris 

ALLES OVER DE BRAZILIAANSE TAPIR
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur
IUCN druppel kwetsbaar mobiel IUCN-status: Kwetsbaar ▶

Een slurf?

Wist je dat niet alleen olifanten een slurf hebben? Hoewel hij niet zo groot en behendig is, hebben tapirs ook een kleine slurf. Het is een verlengstuk van hun neus en bovenlip. Ze gebruiken hun slurf vooral bij het eten. Ze kunnen takken vastpakken en blaadjes of fruit plukken. Ook gebruiken ze hun slurf soms als een soort ‘snorkel’ wanneer ze in water zwemmen. Tapirs en olifanten zijn overigens geen familie van elkaar. 

Eigenschappen van de Braziliaanse tapir

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch bos
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
300 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
2,1 m
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
11-14 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Hoefdieren

Leefgebied

Braziliaanse tapirs komen voor in tropische bergbossen. Ze zijn daarnaast ook te vinden in moerassen en laaglandbossen. 

Leefgebied

Gevaarlijke wegen

Het natuurlijke leefgebied van de Braziliaanse tapir staat onder grote druk door ontbossing. Door groeiende infrastructuur worden ze steeds vaker slachtoffer in het verkeer. Ook wordt er op de dieren gejaagd. Natuurorganisaties werken samen met overheden om veilige oversteekplaatsen te maken zoals ecoducten en ondergrondse tunnels. Uit onderzoeken met cameravallen blijkt dat tapirs hier gebruik van maken.  

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Braziliaanse tapir heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.  

Gevaarlijke wegen

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.

De Braziliaanse tapirs die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

EEP | Managementprogramma

Water liefhebber

Volwassen Braziliaanse tapirs kunnen wel 300kg wegen. Dankzij hun bruine vacht zijn ze goed gecamoufleerd in het regenwoud en vallen ze bijna niet op. Zo kunnen ze zich beter verschuilen voor roofdieren zoals boshonden en jaguars. Bij onraad rennen Braziliaanse tapirs snel richting het water. Daar zijn ze een stuk moeilijker te vangen. Ze gebruiken het water ook om in te poepen en paren. De rivieren en meren in het regenwoud zijn onmisbaar voor deze dieren!  

Water liefhebber

Kom een kijkje nemen bij onze Braziliaanse tapir