WITGEZICHT SAKI

Pithecia pithecia

ALLES OVER DE WITGEZICHT SAKI
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Zingende saki’s

Witgezicht saki’s leven in familiegroepen van gemiddeld twee tot vier dieren. Elke groep heeft een eigen territorium waarin ze naar voedsel zoeken.  

Tussen de dichtbegroeide boomtoppen is het lastig om soortgenoten in de gaten te houden. Daarom hebben de saki’s een handige manier gevonden om hun territorium tegen indringers te beschermen. Het mannetje en vrouwtje ‘zingen’ samen om de grenzen van hun territorium te bewaken. Daarmee voorkomen ze gevaarlijke gevechten en versterken deze monogame dieren hun onderlinge band.  

witgezicht saki koppel in GaiaZOO

Eigenschappen van de witgezicht saki

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Boomtop
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,8 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
45 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
5,5 maand
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Familie -groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Primaten

Leefgebied

Noordelijke delen van het Amazone regenwoud vormen het leefgebied van de witgezicht saki. Ze komen onder andere voor in Venezuela, Guyana, Suriname en Brazilië. Daar leven ze tussen de boomtoppen op een hoogte van 15 tot 25m. Witgezicht saki’s geven de voorkeur aan gebieden met veel fruitbomen en dichte begroeiing voor dekking. Soms zijn familiegroepjes ook op de bosgrond te vinden wanneer ze naar voedsel zoeken. 

Leefgebied

Sterke tanden

Een groot deel van het dieet van witgezicht saki’s bestaat uit zaden. Met hun scherpe, lange hoektanden kunnen ze deze gemakkelijk openbreken. Insecten staan ook op het menu als ze deze te pakken krijgen. Maar witgezicht saki’s plukken soms ook wel eens iets anders uit de boom… In holtes gaan ze namelijk op zoek naar vleermuizen 

Sterke tanden

Verspringer

Bij gevaar kunnen witgezicht saki’s sprongen van wel 10m maken! Ze springen met gemak van boom naar boom of over een rivier. Toch verplaatsen witgezicht saki’s zich gemiddeld maar 1km per dag binnen hun territorium.  

 Wist je dat witgezicht saki’s één van de weinige primaten zijn waarbij mannen en vrouwen een ander uiterlijk hebben? Bij de geboorte hebben ze dezelfde grijsbruine kleur als hun moeder. Zo zijn ze goed gecamoufleerd op haar rug. Jonge mannetjes krijgen na ongeveer 2 maanden een witte kop en zwarte haren over hun lijf.  

Verspringer

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

 GaiaZOO speelt een actieve rol in het managementprogramma van de witgezicht saki’s. Zo zijn er al diverse jonge dieren geboren die zijn verhuisd naar andere EAZA dierentuinen.

Kom een kijkje nemen bij onze witgezicht saki