STEKELVARKEN

Hystrix indica

ALLES OVER HET STEKELVARKEN
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Prikkelbaar

Zoals hun naam al doet vermoeden hebben deze dieren scherpe stekels. Die stekels zijn een belangrijk verdedigingsmechanisme. Als een stekelvarken denkt dat er gevaar dreigt, schudt hij zijn stekels los. Hierdoor lijkt hij groter. Dan stampen ze met hun poten op de grond en maken grommende geluiden. Als imponeren niet werkt, gaan ze nog een stapje verder. Ze draaien de vijand de rug toe, slechts om zich snel achterwaarts te bewegen en hen met krachtige, dikke stekels te steken.

Stekelvarkens zijkant samen in GaiaZOO

Eigenschappen van het stekelvarken

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Struikgewas en bossen
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Zaden, groente, gewassen
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
11-18 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
70-90 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
112 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-4 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
In familie-verband
Icoon Familie - Wit
Familie
Knaag-dieren

Leefgebied

Het stekelvarken leeft vooral op savannes, steppen, open boslanden en hooglanden. Soms komen ze zelfs voor in struikgewas en op akkergrond.

Leefgebied

Veilige schuilplaats

Ondanks hun indrukwekkende afweersysteem zijn er roofdieren die op stekelvarkens jagen, zoals luipaarden, pythons en grote uilen. Daarom graven ze holen in het zand om overdag in te schuilen. Deze holen dienen ook als belangrijke schuilplaats voor andere dieren. Want op de savanne vlaktes is er verder weinig beschutting. Mensen vormen soms ook een gevaar voor stekelvarkens. Ze worden gevangen voor hun stekels of vlees. De stekels worden bijvoorbeeld verwerkt in armbandjes. Het vlees wordt lokaal gezien als delicatesse.

Stekelvarken neus close-up in GaiaZOO

Zachte stekels?

Omdat stekelvarkens geen voorplantingsseizoen hebben, kunnen jongen het hele jaar door geboren worden. De dracht duurt ongeveer 4 maanden en er worden meestal een of twee jonge stekelvarkens geboren. Heel soms zijn dat er drie of vier. Vlak na de geboorte hebben de jongen hun ogen open en kunnen zelfs al lopen. Als de jongen geboren worden zijn hun stekels nog zacht, zodat ze hun moeder niet kunnen prikken. Na twee weken zijn de stekels helemaal uitgehard. De ouders zorgen samen voor de jongen.

Stekelvarken stekels close-up in GaiaZOO

Voedsel

Stekelvarkens zoeken alleen naar eten. Om genoeg eten te vinden leggen ze ’s nachts behoorlijke afstanden af. Soms wel 15 kilometer per nacht. Ze eten allerlei planten en ook plantenwortels, knollen en gevallen vruchten. Daarbij willen ze nog wel eens iets pikken van landbouwgewassen, zoals maïs en komkommers. Ondanks het feit dat het herbivoren zijn, eten ze heel af en toe ook wel eens een insect. Daarnaast knagen ze zo nu en dan op botten, hierdoor krijgen ze calcium binnen en kunnen ze hun tanden slijpen.

Voedsel

Kom je vandaag naar GaiaZOO?