ROODHALSGANS

Branta ruficollis

ALLES OVER DE ROODHALSGANS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

De roodhalsgans broedt in kleine kolonies. Vlak voor het broedseizoen krijgt het vrouwtje extra dons op haar borst. Daarmee bekleed ze het nest. Terwijl het vrouwtje op de eieren zit, bewaakt het mannetje de omgeving. Roodhalsganzen bouwen hun nest in de buurt van roofvogel nesten. Zij jagen poolvossen en andere roofdieren weg uit het gebied. Zo zijn ook de kuikens van de roodhalsgans beschermd! 

Eigenschappen van de roodhalsgans

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Toendra steppes
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,4 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
55 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
24 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
4-5 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend-achtigen

Leefgebied

Roodhalsganzen leven vooral op uitgestrekte toendra steppes, in de winter zijn ze te vinden rondom zuidelijke rivierdelta’s.

Leefgebied

Onderzoeken om te beschermen

Illegale jacht is één van de grootste oorzaken van de achteruitgang van de roodhalsgans. Daarom zijn jacht-vrije gebieden ingesteld. Daarnaast wordt onderzoek uitgevoerd om belangrijke gebieden voor de soort in kaart te brengen. Zo kunnen ze beter worden beschermd. 

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De roodhalsgans heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.

Onderzoeken om te beschermen

Snel opgroeien

Jonge roodhalsganzen komen rond juli uit het ei. Ze al snel op pad met hun ouders en eten grassprieten en jonge scheuten of waterplanten. Deze kleine ganzen moeten snel opgroeien, want ongeveer 2 maanden na hun geboorte moeten ze al mee op trektocht naar de overwinteringsgebieden in het westen!

Een bezoekje aan Nederland

Alleen tijdens de winter maak je kans om in Nederland een roodhalsgans te spotten. In ons land zijn ze een zeldzame wintergast. Tijdens hun trektocht in het najaar vliegen maar enkele roodhalsganzen helemaal door tot aan Nederland. Tussen maart en mei vliegen ze weer terug naar hun broedgebieden op de toendra’s van Rusland.  

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?