EUROPESE LYNX

Lynx lynx

ALLES OVER DE EUROPESE LYNX
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Uitstekende jager!

Tijdens de schemering komen kleine knaagdieren en hoefdieren uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Op dat moment gaat de Europese lynx op jacht. Zijn zachte, brede voetkussens dempen het geluid, waardoor de lynx zijn prooi geruisloos kan benaderen. Als de prooi binnen bereik is, springt hij er op en doodt hem met een halsbeet.

Europese lynxen vangen gemiddeld 50 tot 60 prooien per jaar. Soms zijn dit dieren van wel 4x hun eigen gewicht. Van deze prooien kunnen ze meerdere dagen eten. En soms eten ze ook een dag helemaal niks. Ook kunnen lynxen hoog springen en vogels in vlucht vangen!

Eigenschappen van de Europese lynx

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Naaldbos en struikgewas
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10-12 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
18-38 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
80-130 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
70 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-5 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Alleen, of vrouw met jongen
Icoon Familie - Wit
Familie
Katachtigen

Leefgebied

De Europese lynx is de meest wijdverspreide katachtige ter wereld. In de heuvelachtige naaldbossen van Europa en Azië leven ze een verborgen bestaan. Daar proberen ze in rotsachtige gebieden met struikgewas hun prooi ongezien te besluipen. Ze hebben een territorium van ca 220 tot 440 km2 groot en leven solitair (alleen). Mannetjes hebben doorgaans een groter territorium dat overlapt met dat van meerdere vrouwtjes.

Wist je dat er ook lynxen in de buurt van Nederland leven? Bijvoorbeeld in de Ardennen!

Leefgebied

Bosbeheerder

De lynx speelt een belangrijke rol in het ecosysteem. Hij vangt vooral zwakke of zieke dieren en houdt zo de populaties prooidieren sterk en gezond. Ook beïnvloeden ze het gedrag van prooidieren. In het leefgebied van de lynx houden prooien zich meer verscholen en vermijden open gebieden. Bomen en planten die anders zouden worden opgegeten, krijgen zo te kans om te groeien en zich te verspreiden. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van bos en leidt tot meer biodiversiteit!

Europese lynx liggend in gras

Wist je dat… er ook lynxen in de buurt van Nederland leven? Bijvoorbeeld in de Ardennen!

Praten met sporen

Hoewel Europese lynxen alleen leven, is communicatie met soortgenoten erg belangrijk! Dat doen ze met sporen: ze sproeien urine, laten uitwerpselen achter en maken krabsporen op bomen. Deze sporen zijn een soort ‘code-taal’ met belangrijke informatie. Een passerende lynx kan hieruit opmaken of een territorium bezet is door een mannetje of vrouwtje én of het om een potentiële partner gaat!

Tijdens de paringstijd of tijdens gevechten gebruiken Europese lynxen ook geluiden om met elkaar te communiceren.

Europese lynx krabbend aan boom in GaiaZOO

Sneeuwschoenen

Wist je dat lynxen op een soort ‘sneeuwschoenen’ lopen? Dat handig in hun natuurlijke leefgebied, waar vaak sneeuw valt. Dankzij deze dik behaarde voetzolen zakken ze minder snel weg. En door hun lange poten blijft hun lichaam bovendien vrij van sneeuw.

Andere aanpassingen aan het leven in de koude gebieden zijn de korte staart en zwarte oorpluimen! De oorpluimpen helpen bij het gehoor van de lynx. In de dichte begroeiing of onder een dikke laag sneeuw kan daarmee de richting van het geluid beter bepaald worden.

Europese lynx in de sneeuw kijken in camera in GaiaZOO

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het gebied Taiga wonen?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?