WASBEER

Procyon lotor

ALLES OVER DE WASBEER
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Niet zo kieskeurig

Wasberen kunnen zich heel goed aanpassen op hun omgeving en hebben geleerd om te overleven in de buurt van mensen. Het zijn echte alleseters en ze gaan ook vaak ‘s nachts op zoek naar voedsel. Als mensen slapen, struinen wasberen graag langs afvalemmers om restjes op te eten. Dankzij hun goede neus kunnen ze die gemakkelijk vinden. Kieskeurig zijn wasberen in elk geval niet!

wasbeer in de boom GaiaZOO

Eigenschappen van de wasbeer

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Loofbos met water, stedelijk gebied
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
3-6 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor (alleseter)
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
3-15 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
58-65 cm lang, staart 19-28 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
60-73 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
3-6 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair of kleine groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Kleine beren

Leefgebied

Wasberen leven vooral in bossen die worden doorkruist door rivieren of beken. Ze kunnen zich goed aanpassen en leven steeds vaker in de buurt van stedelijk gebied.

wasbeer klimt in boom in GaiaZOO

Midden in de voedselketen

De wasbeer is een klein, behendig roofdier en eet graag zaden en bessen. Ze kunnen goed klimmen, zwemmen en wel 24 km per uur rennen! Niet alleen houden ze prooidier aantallen in stand, maar helpen ook om zaden van planten te verspreiden. Vooral jonge wasberen vallen zelf vaak ten prooi aan roofvogels of vossen.

wasbeer met jong

Vreemde vogel

Wist je dat er ook wasberen in de Nederlandse natuur leven? Ze zijn hier terecht gekomen nadat ze rond 1930 in Rusland en Duitsland werden ingevoerd voor de pelsdierfokkerij. Enkele dieren ontsnapte of werden uitgezet voor de jacht. Ook worden er wasberen gedumpt die als huisdier zijn aangeschaft. Deze roofdieren zijn erg slim en sterk als ze volwassen zijn en niet geschikt om als huisdier te houden. Omdat wasberen echte alleseters zijn kunnen ze een gevaar vormen voor bedreigde Nederlandse diersoorten.

Wassende wasbeer?

Langs modderige rivieroevers is het lastig om voedsel te kunnen zien. Vooral als je onder water moet zoeken. Daarom gebruiken wasberen hun gevoelige voorpoten om de bodem af te tasten. Omdat ze de krabbetjes, mosselen of waterdiertjes ronddraaien met hun handige vingers, lijkt het alsof ze hun voedsel wassen. Maar dit is vooral bedoelt om het goed vast te pakken.

wasbeer pootjes in GaiaZOO

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?