BOSHOND

Speothos venaticus

ALLES OVER DE BOSHOND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Jong regenwoud

In de dicht begroeide onderlaag van het regenwoud zijn knaagdieren veilig voor grote roofdieren. Maar dankzij hun kleine formaat, kunnen boshonden ook op deze plekken komen! Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat prooidieren niet lang op deze plekken blijven hangen. Hierdoor krijgen jonge planten meer kans om te groeien. Zo helpt de boshond mee aan verjonging van het regenwoud! 

Eigenschappen van de boshond

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch regenwoud
Status
Gevoelig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
6 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
65 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
67 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-6 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Familie-groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Hond-achtigen

Leefgebied

De boshond komt voor in regenwouden met rivieren, natte savannes maar ook in open graslanden. 

Leefgebied

Ontbossing

De stijgende vraag naar veevoer zorgt ervoor dat meer regenwoud wordt gekapt. Ook de prooidier populatie daalt door illegale jacht. Het aantal boshonden gaat hierdoor langzaam achteruit. Overheden en natuurorganisaties werken samen om de boshonden te beschermen. In veel landen geldt strenge wetgeving. Ook wordt onderzoek uitgevoerd om ze beter te kunnen beschermen.  
 
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De boshond heeft de status ‘gevoelig. Dat betekent dat hun aantal achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.  

boshond aan de waterkant in GaiaZOO

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De boshonden die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

Zwemvliezen

Het leefgebied van de boshond wordt doorkruist door talloze rivieren en stroompjes. Hier zijn ze ook op aangepast, want deze roofdieren kunnen goed zwemmen. Het is de enige hondachtige met zwemvliezen tussen zijn tenen. Tijdens je jacht jagen ze prooien wel eens richting het water. Een deel van de roedel achtervolgt de prooi op het land, terwijl de rest wacht bij het water. Een slim staaltje teamwork!  

boshond in het water in GaiaZOO

Een bord vol

De boshond is een carnivoor. Ze eten dus alleen vlees. Dit zijn vaak knaagdieren, zoals ratten en agoeti’s. Maar ook grotere dieren weten ze soms soldaat te maken. Ze kunnen namelijk prooien vangen die tot wel 10x zo zwaar zijn als zij zelf. Zoals bijvoorbeeld een capibara of een nandoe. Maar, dat doen ze niet alleen. Ze jagen dan in groepjes. Ze jagen soms ook alleen, dan richten ze zich vaak meer op kleine knaagdieren, vogels of zelfs slangen en hagedissen. 

tanden van de boshond in GaiaZOO

Kom je vandaag naar GaiaZOO?