ZONPARKIET

Aratinga solstitialis  

ALLES OVER DE ZONPARKIET
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Familiegroep

Zonparkieten leven in kleine familiegroepen van gemiddeld 8 dieren. Overdag komen ze in grote groepen samen op plekken waar voldoende voedsel te vinden is. Aan het einde van de dag vertrekt elke familiegroep weer naar zijn eigen rustplaats in een holle boom of speciale nestkast. Zonparkieten zijn speelse vogels die de hele dag actief zijn. Ze zijn ook heel sociaal, ze verzorgen elkaars veren en roepen veel naar elkaar. 

Eigenschappen van de zonparkiet

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Bosranden
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
5-20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Fructivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
120 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
30 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
26 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
4 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Papegaai-achtigen

Leefgebied

Zonparkieten komen voor in een klein bosgebied en langs de bosranden in Guyana.

Holle boom

De broedperiode van zonparkieten begint als mannetje en vrouwtje elkaar gaan voeren. Daarna beginnen ze aan de bouw van hun nest. Hiervoor zoeken ze een holle boomstam. Dit biedt enige bescherming tegen roofdieren. De jongen van het vorige nest blijven vaak bij de ouders om te helpen bij de verzorging van de nieuwe kuikens. Na 8-10 weken vliegen de jonge zonparkieten uit. Pas na 1,5 jaar krijgen ze dezelfde gele en oranje kleuren op hun vleugels als hun ouders.

Holle boom

Bedreigd door huiskamers

Ooit leefden er grote aantallen zonparkieten in Zuid-Amerika. In de afgelopen 20 jaar is dit aantal gedaald naar slechts 2.000. Hun mooie verenkleed vormt een gevaar voor deze zeldzame parkietensoort. Vanwege hun kleuren worden ze uit het wild gevangen en komen ze terecht in huiskamers over de hele wereld. Ook verdwijnt hun leefgebied door ontbossing.   
 
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De zonparkiet heeft de status ‘bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans groot is dat de soort binnen 30 jaar uitsterft in het wild.

Bedreigd door huiskamers

GaiaZOO & de zonparkiet

Natuurorganisaties en dierentuinen werken samen om bedreigde dieren te beschermen. In 2016 kreeg de zonparkiet de status ‘bedreigd’ vanuit IUCN. (link naar IUCN pagina toevoegen) Nadat deze bedreigde status bekend werd, is er door dierentuinen een Europees managementprogramma (EEP) opgezet dat door GaiaZOO wordt beheert.  

Binnen het EEP doet GaiaZOO genetisch onderzoek naar het DNA van zonparkieten in dierentuinen. Dit wordt vergeleken met het DNA van hun wilde soortgenoten. Veren en uitwerpselen van wilde zonparkieten worden hiervoor verzameld door lokale inwoners die hier speciaal voor zijn getraind. Het doel is om de zonparkiet in zijn meest natuurlijke vorm te kweken en te behouden. Als de kust weer veilig is in het oorspronkelijke leefgebied, kunnen zonparkieten vanuit dierentuinen weer terug naar de natuur.  

GaiaZOO & de zonparkiet

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De groep zonparkieten die in GaiaZOO leeft zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.

EEP | Managementprogramma

In het kader van: we maken GaiaZOO steeds mooier voor jou, zijn vanaf maandag 15 april de Vreemde Vogels Volière, Wolven | Vallei en de vlonder bij het KraaienNest aan de beurt voor groot onderhoud. Dat betekent dat de wandelroute van het Taiga-gebied iets zal worden aangepast. De werkzaamheden, die het gehele jaar in beslag zullen nemen, hebben álles te maken met de nieuwe ontwikkelingen voor 2025, ons 20-jarig jubileum. Het voormalige wolvenverblijf en de voormalige schUILhut krijgen namelijk een heel nieuwe invulling en dat wordt uniek voor Nederland. De zonparkieten zijn daarom tijdelijk niet zichtbaar.

Kom een kijkje nemen bij onze zonparkiet