WITKOP EEND

Oxyura leucocephala

ALLES OVER DE WITKOP EEND
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

De witkop eend is een bedreigde diersoort. In de afgelopen eeuw zijn ze 50% van hun leefgebied kwijtgeraakt. Ook competitie met de Noord-Amerikaanse rosse stekelstaart vormt in Europa een groot gevaar. Wetgeving, onderzoek en herintroductie vanuit dierentuinen helpen om de soort te behouden. 

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Russische steur heeft de status ‘ernstig bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans zeer groot is dat de soort binnen 30 jaar uitsterft in het wild. 

Eigenschappen van de witkop eend

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zeekusten
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
Niet bekend
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
650 g
Icoon Grootte - Wit
Grootte
45 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Broedtijd
23 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal eieren
4-9 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Koppels in broed -seizoen
Icoon Familie - Wit
Familie
Eend -achtigen

Leefgebied

Witkopeenden leven in uitgestrekte gebieden met diep water en voldoende waterplanten. Tijdens het broedseizoen maken ze vooral gebruik van ondiep zoet- of zout water.

Leefgebied

Helder blauw

Witkop eenden zijn duikeenden en kunnen wel een minuut onder water blijven! Net als bij veel andere eenden soorten, verschillen het mannetje en vrouwtje veel in uiterlijk. Wat vooral opvalt, is de prachtige helder blauwe snavel van het mannetje. Vrouwtjes hebben een bruine snavel en veel minder witte op hun kop. Dat is niet voor niets, want de bruine kleur biedt een betere camouflage als ze op het nest zit! 

Helder blauw

Een dakje maken

In april start het broedseizoen van de witkop eenden. Mannetjes baltsen om een vrouwtje voor zich te winnen. Hierbij maken ze grommende en piepende geluiden. Ze bouwen het nest op het water, bovenop waterplanten. Het is een komvorming platform en het vrouwtje buigt soms bladeren over het nest om een dakje te maken. De kuikens zijn donkerbruin en groeien snel op. Als ze ongeveer 2 maanden oud zijn kunnen ze al vliegen! 

Een dakje maken

Trektocht

De populatie witkop eenden in Zuid-Europa blijft het hele jaar in het zelfde gebied. Maar populaties in koudere gebieden van Azië trekken voor de winter richting het zuiden. Na het broedseizoen wisselen witkop eenden eerst van verenkleed. Hierdoor kunnen ze drie weken niet vliegen. Als de nieuwe veren gereed zijn, maken ze zich op voor de lange trektocht. Pas in het voorjaar van het volgende jaar keren ze terug naar de noordelijk gelegen broedgebieden.  

Trektocht

Kom een kijkje nemen bij onze witkop eend!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?