SIEZEL

Spermophilus citellus

ALLES OVER DE SIEZEL
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Siezels zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel en zijn niet heel kieskeurig. Ze eten vooral plantaardig voedsel zoals gras, platenwortels, zaden en eetbare bloemen. Als ze onderweg een insect of spin tegenkomen eten ze deze ook graag op. 

Eigenschappen van de siezel

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Grasland en steppen
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
2,5 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
125-380 gram
Icoon Grootte - Wit
Grootte
17-23 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
25-29 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2-9 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Knaag-dieren

Leefgebied

Siezels leven in gebieden met korte graslanden zoals steppes, natuurlijke begraasde weilanden en losse, droge grond om zo hun holen te graven en hierin te leven en zich te beschermen van vijanden.

Leefgebied

Een onmisbaar hol

Overdag kruipen siezels uit hun ondergrondse hol om voedsel te zoeken. Deze kleine knaagdieren hebben veel natuurlijke vijanden. Een hol is daarom onmisbaar. Ook brengen siezels hun jongen er groot en houden ze er een zes maanden lange winterslaap.  

Siezels worden ook wel Europese grondeekhoorn genoemd! Hoewel ze in kolonies leven, zijn ze niet heel sociaal. Elk dier heeft zijn eigen hol en deelt niet.

Een onmisbaar hol

Wist je dat siezels… soms ook muizen of eieren eten?

IUCN status

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. 
 
De siezel heeft de IUCN status ‘bedreigd’. Dat betekent dat de kans groot is dat de soort uitsterft in het wild. Verlies van leefgebied door intensieve landbouw en achterstallig onderhoud van korte graslanden vormen de grootste bedreiging voor siezels. In sommige gebieden zijn ze hierdoor afhankelijk geworden van golfbanen of ander kunstmatig kortgehouden gras. Onderzoek, wetgeving en herintroductie in geschikte gebieden helpen om de siezel te behouden.  

IUCN status

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?