RODE PANDA

Ailurus fulgens

ALLES OVER DE RODE PANDA
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Harige voeten

Rode panda’s zijn heel goede klimmers. Ze kunnen hun nagels gedeeltelijk intrekken en ze gebruiken hun lange staart voor de balans. Als ze niet naar bamboe of ander voedsel zoeken, verblijven rode panda’s het grootste deel van de tijd in bomen. Ze zijn er veilig voor landroofdieren en in de winter liggen ze er graag te zonnen. In de vochtige nevelbossen groeit veel mos, dat maakt takken en stammen glad. Rode panda’s hebben daarom harige voetzolen zodat ze niet uit glijden!

Eigenschappen van de rode panda

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Taiga
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Gematigde bergbossen
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
8 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Herbivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
3-6 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
50-64 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
130 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-4 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Musteloidea

Leefgebied

Rode panda’s leven in bossen met verschillende soorten bomen (o.a. eiken, coniferen en gemengd bos). Onderin het bos groeit bamboe, zijn belangrijkste voedselbron. Deze bossen liggen hoog in de bergen, wel 2.500 tot 4.800 meter boven zeeniveau!

Leefgebied

Adopteer de rode panda

Minder bamboebossen

De rode panda heeft uitgestrekte bamboebossen nodig om te overleven. Maar door houtkap, veeteelt en steeds grotere steden verdwijnt dit leefgebied. Ook worden panda’s besmet met hondenziektes en wordt er op hen gejaagd. De rode panda kan zich niet snel genoeg aanpassen aan deze veranderingen, waardoor hun aantal daalt.

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De rode panda heeft de status ‘bedreigd’. Dat betekent dat hun aantal in de natuur sterk is afgenomen en dat de kans groot is dat hij binnen 30 jaar uitsterft in het wild.

Rode panda op dorre takken

Kom een kijkje nemen bij onze rode panda’s


Wist je dat rode panda’s… Haren hebben tussen hun voetzolen? Hierdoor hebben ze meer grip en glijden ze niet uit als ze over glibberen takken klimmen.

Panda praat!

Rode panda’s maken allerlei geluiden. Van piepen tot sissen en van grommen tot kwetteren. Een van de meest vreemde en bijzondere geluiden is een soort kwakend gesnuif. Dit geluid maken ze tijdens een dreigement. Als waarschuwing fluiten rode panda’s. Behalve geluiden, gebruiken rode panda’s ook geuren om met elkaar te ‘praten’. Met geurmarkeringen laten ze andere rode panda’s weten dat ze in de buurt zijn.

Rode panda met open mond

Forest Guardians

De organisatie Red Panda Network beschermt de rode panda via onderzoek, educatie en door de lokale bevolking te helpen. De Forest Guardians van Red Panda Network zijn lokale mensen die zich inzetten voor de bescherming van rode panda’s en hun leefgebied. Zij brengen de verblijfplaatsen van de rode panda’s in kaart zodat ze kunnen leren welke gebieden moeten worden beschermd.

Het Gaia Nature Fund steunt de activiteiten van Red Panda Network sinds 2016. De donaties van afgelopen jaren zijn ten goede gekomen aan herbebossing, konden Forest Guardians een EHBO training krijgen en EHBO sets kopen. Hiermee kunnen ze hun belangrijke werk op een veilige manier uitvoeren in de rotsachtige, steile en vochtige Nepalese bossen.

Forest Guardian aan het monitoren

Als ambassadeur geef je de natuur kleur!

De rode panda is dedreigd door houtkap. Maar jij kunt helpen, door Ambassadeur van de Natuur te worden!

Met jouw hulp kunnen we nieuwe bomen planten en rangers inzetten die het bos bewaken.

Als ambassadeur geef je de natuur kleur!

Andere dieren uit de Taiga

Wil je weten welke dieren er nog meer in het bied Taiga wonen?

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?