MONNIKSPARKIET
Myiopsitta monachus
Nest van takken
De meeste papegaaiensoorten zijn holenbroeders. De monniksparkiet is de enige die zelf een nest van takken bouwt. Koppels bouwen het samen en zijn hun hele leven trouw aan elkaar. Het grote nest heeft 2 of 3 aparte holtes. Ze worden allemaal voor iets anders gebruikt, bijvoorbeeld het broeden en voeren van de jongen, eentje voor het voeren van de oudere kuikens en een holte waarin de ouders op de uitkijk kunnen zitten. Vaak wordt hetzelfde nest jarenlang gebruikt. Buiten de broedperiode slapen en rusten ze in het nest.
Leefgebied
De monniksparkiet komt uit Zuid-Amerika en leeft vooral in droge, open gebieden met kleine stukken bos en struikgewas. Ze komen ook voor in de buurt van stedelijk gebied.
Huismus
Monniksparkieten gaan gezamenlijk op zoek naar voedsel. Ze leven in kolonies van 10 tot 100 vogels. Als er een betrouwbare voedselbron in de buurt is, blijven ze het liefst dicht in de buurt van hun nest. Ze zullen niet snel verder trekken. Tijdens het eten zitten enkele dieren zitten op de uitkijk om de rest te waarschuwen voor gevaar. Dan vliegen ze met z’n allen luid schreeuwend op.