MARMERANOLIS

Anolis marmoratus

ALLES OVER DE MARMERANOLIS
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Met zo’n 425 soorten is de anolis één van de grootste families uit de reptielenwereld. Er zijn verschillende micro-habitats waarin anolissen leven. Je hebt soorten die hoog in de toppen van de bomen leven, soorten die diverse hoogtes van de boomstam bevolken en soorten die in het lage struikgewas of op de bodem leven. Elke soort is lichamelijk perfect aangepast aan zijn eigen micro-habitat. Zo is elke anolis soort net een beetje anders. 

Eigenschappen van de marmeranolis

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Droge gebieden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
10-15 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Insectivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
7 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
20 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Incubatietijd
55 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
1-2 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Reptielen

Leefgebied

De marmeranolis komt van oorsprong voor op het eiland Guadeloupe, maar is tegenwoordig ook te vinden op andere eilanden van de Kleine Antillen. Deze dag-actieve kleine hagedissen leven daar  zowel in droge gebieden, als regenwouden, mangroven, plantages, tuinen en parken. Het zijn behendige klimmers die een voorkeur geven aan gebieden met dichte plantengroei. Hun felle groene kleur biedt een perfecte camouflage tussen de groene bladeren van de bomen. Marmeranolissen vermijden plekken zonder bomen.. 

Leefgebied

Van kleur veranderen

Marmeranolissen kunnen net als kameleons van kleur veranderen! Deze verandering is meestal het gevolg van weersomstandigheden of stemming. De huidflap onder de keel van anolissen wordt een keelwam genoemd. Deze is bij mannetjes groter en feller gekleurd dan bij vrouwtjes. Ze gebruiken deze keelwam bij het verdedigen van het territorium en om aandacht te trekken van vrouwtjes. Onder de tenen van anolissen zitten hechtlamellen. Hiermee blijven ze als het ware vastgeplakt zitten aan gladde oppervlakken, zoals bladeren. 

Van kleur veranderen

Staart afwerpen

Als een marmeranolis aangevallen wordt door een roofdier, zoals een vogel of  slang, dan kan hij zijn staart loslaten. Dit heet autotomie. De staart blijft bewegen, waardoor de aanvaller in de war wordt gebracht en de marmeranolis snel weg kan vluchten. De staart kan gedeeltelijk weer terug aangroeien, maar blijft vaak kleiner en is anders van kleur.  

Staart afwerpen

Gelijk zelfstandig

Marmeranolissen eten allerlei kleine insecten en spinnen. Het zijn actieve jagers, die behendig door de bomen en het struikgewas klauterenop zoek naar prooidieren. Ook eten ze zo nu en dan wat zacht fruit en drinken ze nectar uit bloemen. Jonge anolissen die net uit het ei komen zijn direct zelfstandig en moeten zich snel verstoppen in het struikgewas. Daar zijn ze veilig voor roofdieren en grotere soortgenoten. Marmeranolissen zijn namelijk kannibalistisch en eten soms jonge soortgenoten. 

Kom je vandaag naar GaiaZOO?