KUIFMANGABEY

Lophocebus aterrimus  

ALLES OVER DE KUIFMANGABEY
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Bushmeat

Het aantal kuifmangabeys in het wild daalt al jaren. Ze staan onder druk door illegale stroperij, hun vlees wordt op lokale markten verkocht als bushmeat. Vanuit het zuiden wordt hun leefgebied steeds kleiner door boskap voor landbouw en steden. Natuurorganisaties zetten zich in om het leefgebied te beschermen en illegale handen te voorkomen.  
 
Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De kuifmangabey heeft de status kwetsbaar. Dat betekent dat hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.  

Eigenschappen van de kuifmangabey

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Regenwoud
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 tot 26 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
5-8 kilo
Icoon Grootte - Wit
Grootte
71 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
6 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1 jong
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Hondsapen

Leefgebied

De kuifmangabey komt voor in de Democratische Republiek van Congo. Ze leven vooral in regenwouden met moerasbossen en zijn vaak hoog in de bomen te vinden.  

Leefgebied

Educatie & opvang

Het Gaia Nature Fund is sinds 2013 vaste donateur van WAPCA (West African Primate Conservation and Action). Zij helpen de witkruin managbey en drie andere soorten die onder de 25 meest bedreigde apensoorten ter wereld vallen. WAPCA vangt gewonde apen op en zet deze waar mogelijk weer uit in de natuur. Ook hebben ze in samenwerking met dierentuinen een fokprogramma opgezet 

Om deze bedreigde soorten te helpen werkt WAPCA samen met de lokale bevolking en overheden. Via educatie in Accra zoo leren ze bezoekers over de rol van dierentuinen en de bescherming van wilde apen. Ook biedt WAPCA trainingen over biologische landbouw aan boeren waardoor ze een stabiel inkomen kunnen verdienen. Veel mensen profiteren hiervan, waardoor de druk op het regenwoud afneemt.   

 

Educatie & opvang

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De kuifmangabeys in GaiaZOO zijn onderdeel van het EEP managementprogramma. Diverse jongen zijn verhuisd naar andere Europese dierentuinen.   

Meer over EEP managementprogramma’s > https://www.gaiazoo.nl/eep  

 

EEP | Managementprogramma

Wist je dat…Jonge kuifmangabeys het hele jaar door geboren kunnen worden?

Jonge avonturiers

Jonge kuifmangabeys kunnen het hele jaar door worden geboren. Vrouwtjes krijgen één jong per keer. Anders dan bij veel andere apen begint een jonge kuifmangabey al kort na de geboorte al rond zijn moeder te scharrelen. Naarmate ze ouder worden gaan ze steeds iets verder weg. Wanneer ze ongeveer 2 maanden oud zijn beginnen de jongen zelf te eten, maar ze blijven melk drinken tot ze ongeveer 1 jaar oud zijn.  

Jonge avonturiers

Praten met een kuif

Kuifmangabeys zoeken vooral in de hoge boomtoppen naar eten. Ze eten graag vruchten, bloemen en bladeren. De zaden in de vruchten verspreiden ze weer op andere plekken in het bos via hun uitwerpselen. Omdat kuifmangabeys in groepen leven is communicatie erg belangrijk. Ze gebruiken hiervoor verschillende geluiden en gezichtsuitdrukkingen, maar ook hun kuif! Bij een neutraal humeur hoort een rechtopstaande kuif. Maar als een mangabey boos is en dreigt buigt zijn kuif naar achteren.  

Praten met een kuif

Kom een kijkje nemen bij onze kuifmangabey