Jamaicaanse boa

Chilabothrus subflavus

ALLES OVER DE JAMAICAANSE BOA
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Eten of gegeten worden?

Als grote en stevige slang heeft een volwassen Jamaicaanse boa nagenoeg geen natuurlijk vijanden. Jonge slangen kunnen ten prooi vallen aan roofvogels, uilen of Jamaicaanse kraaien. Niet inheemse roofdieren, zoals mangoesten en verwilderde katten en honden vormen ook een bedreiging. Zelf zijn deze slangen succesvolle jagers. Verborgen tussen het bladerdek jaagt de Jamaicaanse boa vanuit een hinderlaag op niets vermoedende vogels en kleine zoogdieren. 

Eigenschappen van de Jamaicaanse boa

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Kalksteen -bossen
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
150-250 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
160-220 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
1-30 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Boa’s

Leefgebied

De Jamaicaanse boa komt voor op het eiland Jamaica. De slangen zijn voor te vinden in de bomen van de tropische kalksteenbossen. Daardoor kunnen deze boa’s steeds moeilijker nieuwe gebieden bereiken of soortgenoten vinden. 

Leefgebied

Verstoppertje

In het wild zul je de Jamaicaanse boa niet zo heel snel spotten. Dit nacht actieve dier zit overdag verscholen tussen de dichte begroeiing in de bomen. Met hun gele, bruine en soms oranje kleuren hebben ze een uitstekende schutkleur tussen de bladeren en vallen ze bijna niet op. Soms verlaten ze na hevige regenval overdag hun schuilplaats voor een door de zon opgewarmde steen.  

Verstoppertje

Hinderlaag

Hoewel deze slangen actief kunnen jagen, staan ze er om bekend dat ze jagen vanuit een hinderlaag. Gecamoufleerd tussen de bladeren zitten ze stil te wachten tot er een prooi in de buurt komt. Door hun lichaam in een S-vorm te houden, kunnen ze razendsnel hun kop naar voren schieten en zo zelfs prooien uit de lucht vangen! Daarna wurgen ze hun prooi met hun gespierde lichaam, om hem vervolgens in zijn geheel naar binnen te werken.  

Bijzondere ‘broedplaats’

Jamaicaanse boa’s zijn eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat ze de eieren uitbroeden in het eigen lichaam en bevallen van levende jongen. Het paarseizoen vindt plaats in maart en april, net voor het warme regenseizoen. In de maanden erna heeft het vrouwtje zo genoeg omgevingswarmte voor de ontwikkeling van de jongen. De jonge slangen komen ter wereld aan het einde van het regenseizoen, in september en oktober.

Bijzondere 'broedplaats'

Verdwenen bossen

De mens is de grootste bedreiging voor de Jamaicaanse boa. Door mijnbouw en houtkap voor landbouw raken stukken bos van elkaar geïsoleerd en is er nog slechts 10% van zijn oorspronkelijke leefgebied over. Ondanks dat boa’s ongevaarlijk zijn voor mensen, is er nog veel onwetendheid en angst voor de slangen en worden ze onnodig gedood.  

Of een diersoort bedreigd is en hoe erg, wordt bepaald door de wereldwijde organisatie voor natuur: de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN). Zij geven op de zogenaamde ‘Rode Lijst’ aan of plant- en diersoorten wel of niet worden bedreigd. De Jamaicaanse boa heeft de status ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat hun aantal sterk achteruit gaat en de soort het risico loopt om bedreigd te worden.

Kom je vandaag naar GaiaZOO?