HAMERKOP
Scopus umbretta
Samen delen
Hamerkoppen staan bekend om de grote nesten die ze bouwen. Het is niet alleen een veilige haven voor hen zelf, maar ook veel andere dieren maken er graag gebruik van. Kleinere vogels zoals wevervogels broeden vaak in de dikke wanden van het nest van de hamerkop. Maar ook duiven en zwaluwen maken dankbaar gebruik van dit enorme bouwwerk. Verlaten nesten bieden ook een uitstekende plek voor grotere vogels om op te broeden.
Leefgebied
De hamerkop heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Dit strekt zich ten zuiden van de Sahara helemaal tot aan Madagaskar. Ze komen voor in meerdere type leefgebieden zoals natte savannes, moerasgebieden en beboste savanne. Het belangrijkste is de aanwezigheid van zoet water.
10.000 takken
Er zijn maar weinig vogels die zo’n groot nest bouwen als de hamerkop! Hun nesten kunnen een diameter hebben van wel 1,5 meter en er zijn zo’n 10.000 takken nodig om het te bouwen. De muren en het dak worden verstevigd met modder. Diep verscholen in het nest wordt een nestkamer gemaakt voor de eieren. De gang naar de nestkamer kan wel 60cm lang zijn! Uiteindelijk is het nest zo sterk, dat het een volwassen mens kan dragen.
Eerlijk verdeeld
Bij hamerkoppen is de zorg voor de eieren en kuikens eerlijk verdeeld. Ze leggen zo’n 3 tot soms wel 7 eieren. De helft van de eieren valt vaak ten prooi aan slangen of andere rovers. Na een broedtijd van ongeveer een maand kruipen de kuikens uit het ei. Na het broeden blijven de ouders samenwerken om de jongen te voeden en zoeken ze om en om naar voedsel. Na ongeveer 45 dagen verlaten de jongen het nest. Maar ze komen dan vaak nog een paar weken lang terug om er te slapen.
Wroeten naar voedsel
Overdag is een hamerkop druk met het zoeken naar voedsel. Ze staan dan in hun eentje of met een paar anderen in ondiep water en gebruiken één poot om een beetje te woelen in de bodem. Ze willen ook nog wel eens plotseling hun vleugels uitslaan. Vissen die schrikken schieten uit hun schuilplaats, zo kan de hamerkop ze gemakkelijk vangen. Naast vis eten ze vooral kikkers en soms ook insecten en wormen.