HAMERKOP

Scopus umbretta

ALLES OVER DE HAMERKOP
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur

Samen delen

Hamerkoppen staan bekend om de grote nesten die ze bouwen. Het is niet alleen een veilige haven voor hen zelf, maar ook veel andere dieren maken er graag gebruik van. Kleinere vogels zoals wevervogels broeden vaak in de dikke wanden van het nest van de hamerkop. Maar ook duiven en zwaluwen maken dankbaar gebruik van dit enorme bouwwerk. Verlaten nesten bieden ook een uitstekende plek voor grotere vogels om op te broeden.

Samen delen

Eigenschappen van de hamerkop

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Natte savannes
Status
LC (Least Concern)
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoren
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
415–430 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
50-56 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
30 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
3-7 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitaire nesten
Icoon Familie - Wit
Familie
Hamerkop

Leefgebied

De hamerkop heeft een zeer groot verspreidingsgebied. Dit strekt zich ten zuiden van de Sahara helemaal tot aan Madagaskar. Ze komen voor in meerdere type leefgebieden zoals natte savannes, moerasgebieden en beboste savanne. Het belangrijkste is de aanwezigheid van zoet water.   

Leefgebied

10.000 takken

Er zijn maar weinig vogels die zo’n groot nest bouwen als de hamerkop! Hun nesten kunnen een diameter hebben van wel 1,5 meter en er zijn zo’n 10.000 takken nodig om het te bouwen. De muren en het dak worden verstevigd met modder. Diep verscholen in het nest wordt een nestkamer gemaakt voor de eieren. De gang naar de nestkamer kan wel 60cm lang zijn! Uiteindelijk is het nest zo sterk, dat het een volwassen mens kan dragen.

Eerlijk verdeeld

Bij hamerkoppen is de zorg voor de eieren en kuikens eerlijk verdeeld. Ze leggen zo’n 3 tot soms wel 7 eieren. De helft van de eieren valt vaak ten prooi aan slangen of andere rovers. Na een broedtijd van ongeveer een maand kruipen de kuikens uit het ei. Na het broeden blijven de ouders samenwerken om de jongen te voeden en zoeken ze om en om naar voedsel. Na ongeveer 45 dagen verlaten de jongen het nest. Maar ze komen dan vaak nog een paar weken lang terug om er te slapen.

Eerlijk verdeeld

Siësta

Overdag is een hamerkop druk met het zoeken naar voedsel. Ze staan dan in hun eentje of met een paar anderen in ondiep water en gebruiken één poot om een beetje te woelen in de bodem. Ze willen ook nog wel eens plotseling hun vleugels uitslaan. Vissen die schrikken schieten uit hun schuilplaats, zo kan de hamerkop ze gemakkelijk vangen. Naast vis eten ze vooral kikkers en soms ook insecten en wormen. 

Kom jij vandaag ook naar GaiaZOO?