GOUDEN
LEEUWAAP

Leontopithecus rosalia

ALLES OVER DE GOUDEN LEEUWAAP
Vandaag geopend: 10:00 – 17:00 uur
IUCN druppel bedreigd mobiel IUCN-status: Bedreigd ▶

Tweelingen

Gouden leeuwapen leven in een familiegroep die bestaat uit meerdere individuen: mannetje, vrouwtje en hun jongen. In jaren waar veel voedsel beschikbaar is kunnen vrouwtjes twee keer per jaar jongen krijgen. Net zoals bij de meeste klauwaap soorten is dit vaak ook nog een tweeling. Alle volwassen dieren in de groep dragen bij aan de zorg voor de jongste leden. De oudere jongen blijven vaak nog enkele tijd bij de groep. Ze spelen graag met elkaar en passen bijvoorbeeld op als de ouders op zoek gaan naar voedsel. 

Eigenschappen van de gouden leeuwaap

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Laagland regenwoud
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
12 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
400-800 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
20-36 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
130-135 dagen
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde familie -groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Klauwapen

Leefgebied

De gouden leeuwaap leeft nog in slechts 3 kleine bosgebieden in de buurt van Rio de Janeiro. Deze gebieden bestaan uit dichte regenwouden met veel begroeiing. Gouden leeuwapen komen bijna nooit op de grond en leven in de boomlaag tussen de 10 tot 30 meter.  

Leefgebied

Bijna uitgestorven

Eind jaren zestig klonk de noodklok: de gouden leeuwaap dreigt uit te sterven. Houtkap en illegale huisdierhandel waren een groot probleem. Met hulp van dierentuinen, natuurorganisaties en overheden werd een reservaat opgericht en een managementprogramma opgezet. Na jaren van planning en herstel van leefgebied zijn er gouden leeuwapen vanuit dierentuinen uitgezet in de natuur. In 2018 steeg hun aantal naar 3.200. Natuurorganisaties blijven zich inzetten om deze bedreigde soort en zijn leefgebied te behouden.

Bijna uitgestorven

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De gouden leeuwapen die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma. Er leven alleen mannelijke gouden leeuwapen in GaiaZOO. Zij kunnen worden uitgewisseld wanneer er in een andere dierentuin een koppel wordt gevormd.

EEP | Managementprogramma

Drinkbeker in de bomen

De bromelia is een belangrijke plant voor gouden leeuwapen. Deze plant groeit op takken van een boom. De bladeren van de bromelia zijn heel stevig en aan de onderkant komvormig. In het onderste deel van het blad blijft vaak water staan. Voor gouden leeuwapen is het een ideale ‘drinkbeker’. Deze kleine poeltjes trekken ook veel kikkers en insecten aan. En laat dit nou net weer een geliefde hapjes zijn van de gouden leeuwaap.

Drinkbeker in de bomen

Holle boom

’s Nachts slapen gouden leeuwapen met de hele familie in een holle boom. Daar is het warm en veilig. Overdag zijn ze druk in de weer met het zoeken naar voedsel. Dankzij hun lange staart en kleine kunnen ze goed balanceren en springen ze met gemak van boom naar boom. Ook hebben ze scherpe nagels aan hun poten zodat ze extra grip hebben. Onderweg houden familieleden contact met elkaar door te roepen. Hun hoge roep klinkt bijna als een vogelachtig geluid!

Holle boom

Kom je vandaag naar GaiaZOO?