DRIEKLEUR
PIJLGIFKIKKER

Epipedobates tricolor

ALLES OVER DE DRIEKLEUR PIJLGIFKIKKER
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Er zijn bijna 200 soorten pijlgifkikkers en ze hebben elk een unieke leefwijze.. Ze komen allemaal voor in vochtige topische gebieden, maar hebben verschillende manieren van communicatie en ouderlijke zorg ontwikkeld. De een leeft uitsluitend op de bodem van het bos, de ander wat hoger in struiken en bomen. Het voordeel daarvan is dat de gifkikkers zo niet hoeven te concurreren voor bijvoorbeeld voedsel of leefgebied 

Eigenschappen van de driekleur pijlgifkikker

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Helling -bossen
Status
Kwetsbaar
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
4-6 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
0,8-1,4 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
19-26 mm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Draagtijd
21 dagen (als eitje)
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
20-25 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Pijlgifkikker

Leefgebied

De driekleurige pijlgifkikker komt voor in Ecuador. Ze leven in de binnenlandse hellingbossen van het Andesgebergte in de buurt van kleine beekjes. Mannetjes verdedigen hun territorium tegen rivaliserende soortgenoten. Dat doen ze door te roepen. Als het niet lukt de indringer op die manier te verjagen, dan volgt er een worsteling. De verliezer moet het territorium verlaten. 

Leefgebied

Koudbloedig

Pijlgifkikkers zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat ze niet hun eigen lichaamswarmte kunnen produceren. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door de omgevingstemperatuur. Kikkers zoeken dus zelf warme of koele plekken op om hun lichaamstemperatuur te regelen. Pijlgifkikkers kunnen slecht tegen hoge temperaturen, omdat hun huid dan snel kan uitdrogen. In hun leefgebied is de omgevingstemperatuur stabiel, met weinig schommelingen. 

Koudbloedig

Handige felle kleur

De meeste pijlgifkikker zijn overdag actief. De felle kleur van de huid beschermt hen tegen roofdieren. Want in de natuur betekent deze felle kleur: Pas op! Ik ben giftig! De driekleurig pijlgifkikker is rood en heeft drie lichte lengtestrepen op de rug. Sommige niet giftige kikkersoorten imiteren pijlgifkikkers, om zo ook giftig te lijken en dus niet ten prooi te vallen aan roofdieren. 

Handige felle kleur

Wist je dat de gifkikkers… Die je in gevangenschap tegenkomt helemaal niet giftig zijn?

Hoe giftig?

Pijlgifkikkers staan natuurlijk bekend om hun giftige huid. Maar hoe giftig is dit gif nu eigenlijk? Hele kleine hoeveelheden kunnen al dodelijk zijn voor mensen. Maar lang niet alle soorten zijn extreem giftig. De gifkikkers die je in gevangenschap tegenkomt, zijn zelfs helemaal niet giftig! Dat komt omdat ze gekweekte voedseldieren te eten krijgen. Daar kunnen ze geen gifstoffen uit halen die ze gebruiken om hun eigen gif te ontwikkelen.

Hoe giftig?

Kom je vandaag naar GaiaZOO?