PUNA IBIS
Plegadis ridgwayi
Op het eerste gezicht lijkt de Puna ibis donkerbruin. Maar als je goed kijkt, zie je dat de vleugels een prachtige gloed hebben met paarse en groene tinten. Naast hun veren, is ook de snavel gekleurd. De snavel van de Puna ibis is rood. Daar is de soort goed aan te herkennen. Door de kromme vorm is het een ideaal gereedschap om in de modder naar voedsel te zoeken.
Leefgebied
De puna ibis is te vinden rond de hoge vlaktes van Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Hier leven ze voornamelijk in natte gebieden zoals moerassen, langs meren en rivieren maar ook op heuvels en graslanden
Broeden in kolonies
Puna ibissen broeden in kolonies, vaak zelfs samen met andere vogelsoorten. Wanneer de Puna ibis broedt, verschilt per locatie. De Puna ibissen in Peru broeden meestal tussen april en juli. Hun soortgenoten die in zuidelijkere gebieden leven, broeden vaak tussen november en februari. Het vrouwtje legt 2 of 3 eieren die na ongeveer 23 dagen uitkomen. De ouders dragen allebei een steentje bij aan de voedselvoorziening van de kuikens.
Wist je dat de puna ibis… vooral waterdieren, wormen en insecten eet?
Lange tenen
In de zachte modder is veel voedsel te vinden. Maar veel dieren moeten uitkijken dat ze er niet in wegzakken. Gelukkig overkomt dat de Puna ibis niet snel. Ze hebben namelijk erg lange tenen waardoor hun lichaamsgewicht goed verdeeld wordt. Zo zakken ze niet ver de modder in met hun poten! Met hun handige, lange snavel zoeken ze in het water of de modder naar lekkere hapjes zoals kikkers, insecten en slakken. Maar ook andere kleine waterdiertjes of wormen staan op hun menu.
EEP | Managementprogramma
Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud.
De Puna ibissen die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.
Meer over EEP managementprogramma’s > https://www.gaiazoo.nl/eep