PUNA IBIS

Plegadis ridgwayi  

ALLES OVER DE PUNA IBIS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Op het eerste gezicht lijkt de Puna ibis donkerbruin. Maar als je goed kijkt, zie je dat de vleugels een prachtige gloed hebben met paarse en groene tinten. Naast hun veren, is ook de snavel gekleurd. De snavel van de Puna ibis is rood. Daar is de soort goed aan te herkennen. Door de kromme vorm is het een ideaal gereedschap om in de modder naar voedsel te zoeken. 

Eigenschappen van de puna ibis

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Moeras
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
700 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
60 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
23 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2-3 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Kolonie
Icoon Familie - Wit
Familie
Ibissen en lepelaars

Leefgebied

De puna ibis is te vinden rond de hoge vlaktes van Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Hier leven ze voornamelijk in natte gebieden zoals moerassen, langs meren en rivieren maar ook op heuvels en graslanden 

Broeden in kolonies

Puna ibissen broeden in kolonies, vaak zelfs samen met andere vogelsoorten. Wanneer de Puna ibis broedt, verschilt per locatie. De Puna ibissen in Peru broeden meestal tussen april en juli. Hun soortgenoten die in zuidelijkere gebieden leven, broeden vaak tussen november en februari. Het vrouwtje legt 2 of 3 eieren die na ongeveer 23 dagen uitkomen. De ouders dragen allebei een steentje bij aan de voedselvoorziening van de kuikens.

Broeden in kolonies

Wist je dat de puna ibis… vooral waterdieren, wormen en insecten eet?

Lange tenen

In de zachte modder is veel voedsel te vinden. Maar veel dieren moeten uitkijken dat ze er niet in wegzakken. Gelukkig overkomt dat de Puna ibis niet snel. Ze hebben namelijk erg lange tenen waardoor hun lichaamsgewicht goed verdeeld wordt. Zo zakken ze niet ver de modder in met hun poten! Met hun handige, lange snavel zoeken ze in het water of de modder naar lekkere hapjes zoals kikkers, insecten en slakken. Maar ook andere kleine waterdiertjes of wormen staan op hun menu. 

Lange tenen

EEP | Managementprogramma

Het EAZA Ex situ Program (EEP) is een Europees managementprogramma voor (bedreigde) diersoorten. Binnen de EEP’s wisselen EAZA dierentuin hun dieren actief uit met elkaar. Zo kunnen we een genetisch gezonde populatie behouden. Daarnaast werken we ook samen op het gebied van educatie, onderzoek en natuurbehoud 

De Puna ibissen die in GaiaZOO leven zijn onderdeel van het Europees managementprogramma.  

Meer over EEP managementprogramma’s > https://www.gaiazoo.nl/eep  

EEP | Managementprogramma

Kom een kijkje nemen bij onze puna ibis