KUIFSERIEMA

Cariama cristata

ALLES OVER DE KUIFSERIEMA
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Knappe vogel  

De kuifseriema doet zijn naam eer aan, want ze hebben een mooie kuif op hun kop. Die kuif staat altijd recht overeind en kan soms wel 10 centimeter lang worden. Kuifseriema’s hebben rode poten en worden daarom ook wel roodpootseriema genoemd. Wat extra bijzonder is aan de kuifseriema, zijn de wimpers. Er zijn maar een paar vogelsoorten die wimpers hebben, en de kuifseriema is er één van.  

Eigenschappen van de kuifseriema

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Open grasland
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
20-30 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,5 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
85 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
25-28 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Klein groepje
Icoon Familie - Wit
Familie
Seriema’s 

Leefgebied

Kuifseriema’s leven in gebieden die bestaan uit grasland. Ze zijn soms ook te vinden bij oevers van rivieren.

Leefgebied

Op de grond

Je komt kuifseriema’s vooral tegen op de grond. Ze zoeken er niet alleen naar voedsel, maar bouwen ook hun nesten op de grond. Om toch wat beschutting te hebben, zitten ze vaak in struiken. 

Ze hebben lange poten en scherpe, korte tenen. Daarmee kunnen ze hard rennen om prooien te achtervolgen en te vluchten bij gevaar. Ze kiezen er soms ook voor om zich te verstoppen achter een boomstam of struiken. Dankzij de doffe kleur van hun verenkleed vallen ze dan niet zo snel op.  

Op de grond

Echte jagers

Een kuifseriema is een omnivoor, dit betekent dat ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. Terwijl ze door het hoge gras lopen houden ze hun omgeving scherp in de gaten. Onderweg pikken ze zaden, granen of fruit van de grond. Dankzij hun goede ogen hebben ze diertjes al snel in de gaten! Als ze kleine prooi hebben gevangen slikken ze deze in één keer door. Grotere dieren houden ze vast tussen hun klauwen, en scheuren ze in kleinere stukjes. 

Echte jagers

Kuifseriema’s eten vooral kleine dieren, zoals slangen, hagedissen, kikkers en knaagdieren. Binnen hun leefgebied helpen ze mee bij het beheersen van deze populaties.  

Ook de lokale boeren profiteren hiervan! Deze vogels eten namelijk precies de diertjes die vaak schade aanrichten aan de akkers of een gevaar vormen voor kippen.  

Ecosysteem


Kom een kijkje nemen bij onze kuifseriema