Leefgebied van de Hadada ibis
De Hadada-ibis, wetenschappelijk bekend als Bostrychia hagedash, is een opvallende vogelsoort die voornamelijk voorkomt in Sub-Saharisch Afrika. Het leefgebied van de Hadada-ibis omvat verschillende habitats, waaronder savannes, graslanden, moerassen, en agrarische gebieden. Ze zijn vooral talrijk in gebieden met voldoende water, zoals langs rivieren, meren en moerassen.
Lange snavel
Overdag zoekt de hadada ibis naar voedsel. Op zijn menu staan insecten, schaaldieren en kleine gewervelden. Met zijn lange snavel pikt hij ze uit het gras, of prikt in de zachte rivierbodem. De snavel is erg gevoelig waardoor de ibis al snel voelt of hij een prooi te pakken heeft. Meestal zoeken hadada ibissen in koppels of kleine groepen (tot 30 dieren) naar eten.
Wist je dat de Hadada ibis… ook kleine zoogdieren eet?
Met z’n tweeën
Hadada ibissen broeden niet in kolonies, maar in koppels. Ze bouwen een nest van takken waar het vrouwtje 2-3 groen gekleurde eieren legt. Zowel het mannetje als vrouwtje broeden op de eieren en wisselen elkaar af zodat ze om de beurt naar eten kunnen zoeken. Na 28 dagen komen de eieren uit en worden de kuikens door beide ouders gevoerd.
Bijzondere roep
In Afrika staat de hadada ibis bekend om zijn bijzondere roep, een soort ‘’Haaaaaaaaaaa’’. Je hoort ze vaak eerder dan dat je ze ziet! Wanneer je ze spot, lijkt hun verenkleed erg donker van kleur. Maar wanneer de zon op hun vleugels schijnt, komt een prachtige groene glans tevoorschijn.