HADADA IBIS

Bostrychia hagedash

ALLES OVER DE HADADA IBIS
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Leefgebied van de Hadada ibis

De Hadada-ibis, wetenschappelijk bekend als Bostrychia hagedash, is een opvallende vogelsoort die voornamelijk voorkomt in Sub-Saharisch Afrika. Het leefgebied van de Hadada-ibis omvat verschillende habitats, waaronder savannes, graslanden, moerassen, en agrarische gebieden. Ze zijn vooral talrijk in gebieden met voldoende water, zoals langs rivieren, meren en moerassen.

Leefgebied van de Hadada ibis

Eigenschappen van de Hadada ibis

Icoon Savanna - Wit
Gebied
Savanna
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Savannes en graslanden
Status
Veilig
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
16 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1.3 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
70 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
25-28 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2-3 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Ibissen en lepelaars

Lange snavel

Overdag zoekt de hadada ibis naar voedsel. Op zijn menu staan insecten, schaaldieren en kleine gewervelden. Met zijn lange snavel pikt hij ze uit het gras, of prikt in de zachte rivierbodem. De snavel is erg gevoelig waardoor de ibis al snel voelt of hij een prooi te pakken heeft. Meestal zoeken hadada ibissen in koppels of kleine groepen (tot 30 dieren) naar eten

Lange snavel

Wist je dat de Hadada ibis… ook kleine zoogdieren eet?

Met z’n tweeën

Hadada ibissen broeden niet in kolonies, maar in koppels. Ze bouwen een nest van takken waar het vrouwtje 2-3 groen gekleurde eieren legt. Zowel het mannetje als vrouwtje broeden op de eieren en wisselen elkaar af zodat ze om de beurt naar eten kunnen zoeken. Na 28 dagen komen de eieren uit en worden de kuikens door beide ouders gevoerd. 

Met z’n tweeën

Bijzondere roep

In Afrika staat de hadada ibis bekend om zijn bijzondere roep, een soort ‘’Haaaaaaaaaaa’’. Je hoort ze vaak eerder dan dat je ze ziet! Wanneer je ze spot, lijkt hun verenkleed erg donker van kleur. Maar wanneer de zon op hun vleugels schijnt, komt een prachtige groene glans tevoorschijn. 

Kom een kijkje nemen bij onze Hadada ibis