GRIJSVLEUGEL
TROMPETVOGEL

Psophia crepitans  

ALLES OVER DE GRIJSVLEUGEL TROMPETVOGEL
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Uitgepoept

Grijsvleugel trompetvogels leven vooral op de grond, maar daar groeien niet veel vruchten. Apen die hoog in de bomen leven, zijn meestal nogal slordige eters. Ze laten veel vruchten vallen en daar maken de trompetvogel dankbaar gebruik van! Tijdens hun strooptocht over de bosbodem eten trompetvogels ook regelmatig insecten. 

Eigenschappen van de grijsvleugel trompetvogel

Icoon Rainforest wit
Gebied
Rainforest
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Tropisch regenwoud
Status
Niet bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
24 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Omnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
1,2 kg
Icoon Grootte - Wit
Grootte
48 cm
Icoon Broedtijd draagtijd vogels - Wit
Broedtijd
28 dagen
Icoon Aantal jongen vogels - Wit
Aantal eieren
2-4 eieren
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Gemengde groep
Icoon Familie - Wit
Familie
Kraanvogel -achtigen

Leefgebied

Het leefgebied van de grijsvleugel trompetvogel bestaat uit het tropisch laagland regenwoud. Ze komen vooral voor in vochtige, volgroeid en ongerepte gebieden. Bos met een gesloten bladerdak heeft de voorkeur.  

Leefgebied

Zeuren om wat lekkers

Als er voldoende voedsel is nemen trompetvogels alle tijd om elkaars veren te verzorgen en glad te strijken. Ze verwijderen zo mijten en huidschilfers. In deze periodes laten ze elkaar met een speciale roep weten waar voedsel te vinden is. Tijdens dit gedrag bedelt één vogel bij een ander om voedsel. Degene met het voedsel houdt z’n kop aanvankelijk hoog in de lucht, maar na enkele momenten deelt hij het lekker hapje met zijn groepsgenoot.  

Zeuren om wat lekkers

De vrouw is de baas

Trompetvogels hebben een heel zeldzame voortplantingsstructuur: één dominant vrouwtje baltst en paart met enkele dominante mannetjes. Tijdens de balts voeren de mannetjes het vrouwtje. Deze structuur is mogelijk ontstaan doordat het leefgebied van trompetvogels tijdens het droge seizoen erg groot is (om voldoende voedsel te kunnen vinden). Om dit te verdedigen zijn voldoende mannetjes nodig. Bovendien zijn jonge trompetvogels de eerste weken bijzonder kwetsbaar voor predatie en hebben ze dus veel bescherming door volwassen dieren nodig.  

Wist je dat de grijsvleugel trompetvogel… Alleen voor de nacht omhoog vliegt en klautert in een boom?

Co-ouderschap

Het vrouwtje zoekt in een boomholte een geschikte nestplaats en bekleedt de bodem met houtsnippers en takjes. Na het uitkomen, helpen alle groepsleden om de kuikens groot te brengen. De eerste drie weken voeren ze hen. De kuikens kunnen pas na zes weken vliegen. Tot die tijd brengen ze op de grond door, waar ze extra kwetsbaar zijn voor roofdieren. Wist je dat er ook in GaiaZOO al vaker grijsvleugel trompetvogels groot zijn geworden?  

Co-ouderschap

Kom een kijkje nemen bij onze grijsvleugel trompetvogel