GLADDE SLANG

Coronella austriaca

ALLES OVER DE GLADDE SLANG
Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Genieten van de zon

Gladde slangen zijn erg schuw, maar je kunt ze tegenkomen als ze liggen te zonnen. Omdat ze koudbloedig zijn, zijn ze afhankelijk van de omgeving om hun lichaam op te warmen. De zon is daarbij een ideaal hulpmiddel om de gewenste lichaamstemperatuur tussen de 29 en 33 graden Celsius te bereiken. Als ze eenmaal opgewarmd zijn, trekken ze zich meestal terug in de vegetatie om niet te warm te worden. In de winter houden gladde slangen een winterslaap. Ze kruipen zo’n 30 tot 40 centimeter onder de grond, waar de temperatuur nooit onder het vriespunt zakt. 

Genieten van de zon

Eigenschappen van de gladde slang

Icoon Taiga - Wit
Gebied
Limburg
Icoon Habitat - Wit
Leefgebied
Zandgrond
Status
Bedreigd
Icoon Levensduur - Wit
Leeftijd
17 jaar
Icoon Voedsel - Wit
Voedsel
Carnivoor
Icoon Gewicht - Wit
Gewicht
30-75 gr
Icoon Grootte - Wit
Grootte
65 cm
Icoon Draagtijd zoogdieren - Wit
Draagtijd
5-6 maanden
Icoon Aantal jongen zoogdieren - Wit
Aantal jongen
2-13 jongen
Icoon Leefwijze - Wit
Leefwijze
Solitair
Icoon Familie - Wit
Familie
Reptielen

Leefgebied

De gladde slang heeft een groot verspreidingsgebied in Europa, maar komt ook voor in aangrenzende delen van Azië en het Midden-Oosten. Ze leven vooral  in heidevelden, rotsachtige kusten, open bossen, kreupelhout, bosranden, zanderige kustgebieden en open gebieden met schaarse vegetatie. In Nederland is de gladde slang voornamelijk te vinden op de Veluwe, maar ook in andere delen van het oosten van het land. 

Leefgebied

Wurgslang

Gladde slangen zijn wurgslangen en zijn dus niet giftig. Ze grijpen de prooi met hun bek en wikkelen zich stevig om het lichaam van de prooi heen. Op deze manier voorkomen ze dat de prooi adem kan halen, waardoor deze sterft. Als de slang eet, begint hij vrijwel altijd bij de kop. Zo schuift  de prooi met de haar- of veerrichting gemakkelijk naar binnen. Het verteren van een prooi kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de grootte en de omgevingstemperatuur. 

Eierlevendbarend

De meeste reptielen eieren leggen, maar bij de gladde slang zit dat net iets anders. Ze zijn eierlevendbarend: vrouwtjes broeden de eieren uit in hun eigen lichaam. Ze hebben veel warmte nodig om ervoor te zorgen dat de embryo’s zich goed kunnen ontwikkelen. Ze liggen dan ook regelmatig samen met andere vrouwtjes te zonnen. Bij de geboorte zitten de jongen in een eivlies, waar ze doorgaans binnen een kwartier uit weten te komen. Vanaf dat moment zijn ze volledig zelfstandig. 

Eierlevendbarend

Op jacht

Gladde slangen jagen op veel verschillende dieren, zoals muizen, hagedissen en zelfs andere slangen. Jonge nestmuizen staan opvallend vaak op het menu. Op die manier houden ze de muizenpopulaties enigszins in toom. Volwassen slangen eten ook wel eens jonge vogels, vogeleieren en amfibieën. De jonge slangen zijn wat kieskeuriger en eten vooral  hagedissen. Gladde slangen zelf worden gegeten door roofvogels, egels en andere slangen. 

Wist je dat een gladde slang… na één maaltijd makkelijk een paar weken zonder voedsel kan?

Goed maaibeheer

In Nederland staat de gladde slang op de Rode Lijst en heeft de status bedreigd. Sinds de jaren 50 is de populatie met 68% afgenomen. De belangrijkste oorzaak is de enorme afname en versnippering van de leefgebieden 

Tegenwoordig staan ze vooral onder druk door onvoorzichtig uitgevoerd (maai)beheer. Als het leefgebied van de gladde slang te intensief gemaaid of geplagd wordt, kan het daarna jaren lang ongeschikt zijn. Ook kunnen de slangen worden gedood tijdens het maaien. Het is belangrijk dat het leefgebied op de juiste manier beheerd  wordt zodat populaties in stand blijven. Daarnaast is als doel gesteld om gebieden weer opnieuw geschikt te maken voor de gladde slang.

Goed maaibeheer

Kom je vandaag naar GaiaZOO?