Persbericht: Gorilla en kuif mangabey geboren in GaiaZOO

Datum: 22 januari 2015

KERKRADE - Op 18 januari werd een gorilla geboren in GaiaZOO. Het is de eerste keer dat moeder Tamidol een jong krijgt. De zestienjarige gorillavrouw is pas een jaar in GaiaZOO. Deze geboorte betekent bovendien de eerste gorilla die dit jaar zowel in Nederlandse als Europese dierentuinen ter wereld kwam. Nog bijzonderder was echter de geboorte van een kuif mangabey, op 21 januari. Het is bijna vijf jaar geleden dat deze apensoort in GaiaZOO ter wereld kwam. Kuif mangabeys zijn erg zeldzaam: verspreid over 15 Europese dierentuinen zijn er slechts 40. Dat maakt deze geboorte helemaal uniek.

Om de babyboom in de ZOO te vieren trakteert GaiaZOO op beschuit met muisjes! Kom jij ook?

Wanneer: 1 februari 2015
Tijdstip: Van 11.00 tot 14.00 uur
Start: Gorillagang

Gorillajong Tamidol_verkleind

Conceptie
Gorilla’s hebben een draagtijd van bijna negen maanden. Aangezien Tamidol pas 13 maanden geleden in GaiaZOO arriveerde, heeft zilverrug gorilla Makula haar dus kort na haar aankomst gedekt. Dat is op zich niet vreemd, want gorillaleiders zullen volwassen vrouwen die zich bij zijn groep aansluiten altijd proberen te dekken. Maar Tamidol heeft jarenlang de (humane) anticonceptiepil gekregen. Voordat ze naar GaiaZOO kwam, leefde Tamidol namelijk in de grote gorillagroep van Howlet’s Animal Park, met zes andere volwassen vrouwen. Om voortplanting binnen de perken te houden, kreeg Tamidol sinds haar vruchtbare leeftijd dagelijks ‘de pil’. De ervaring met andere gorillavrouwen die langere tijd de pil hebben geslikt, is echter dat het soms enige tijd kan duren voordat de cyclus daadwerkelijk weer op gang komt. De vruchtbaarheid van Tamidol was dus binnen enkele maanden alweer hersteld.  

Na-apen
De eerste levensdagen van een jonge gorilla zijn altijd spannend. Zeker als het om een eerstgeborene gaat. Gorilla’s kunnen vanaf een leeftijd van zo’n zeven jaar jongen krijgen, maar ze weten van nature niet hoe ze een jong moeten verzorgen. Dat apen ze na van andere gorillavrouwen uit de groep. Tamidol heeft met al die volwassen vrouwen om zich heen veel jongen geboren zien worden. Ook in GaiaZOO leven momenteel twee jonge gorilla’s in de groep. Aan de manier waarop Tamidol nu haar eigen jong vast houdt, is te zien dat ze de moederzorg goed heeft afgekeken. De gorillaverzorgers hebben het kleintje bovendien al meerdere keren zien drinken

Apart
Gorilla’s worden gewoon in de groep geboren. Omdat ze erg beschermend zijn, zonderen kersverse moeders zich vaak toch enigszins af van de anderen. Vader Makula ontfermt zich ook goed over zijn nieuwe jong. Tamidol heeft geen hechte banden met de andere gorilla’s uit de groep van GaiaZOO. Maar als het kleintje over enige maanden wat rond gaat scharrelen, zullen de andere jonge gorilla’s naar verwachting wel toenadering gaan zoeken.
 
Ook een kuif mangabey geboren
Enkele dagen na de geboorte van de gorilla, kwam een zeldzame kuif mangabey ter wereld. Het is al bijna vijf jaar geleden dat de laatste kuif mangabey in GaiaZOO geboren werd. Voor vader Wladek betekent dit zijn eerste jong. De 12-jarige moeder kreeg al twee keer eerder een jong. Aan de dikke buik van een andere mangabey is te zien dat in de komende weken nog een jong geboren zal worden. dat is bijzonder, want het aantal geboortes van kuif mangabeys in andere dierentuinen is schaars. Om deze soort binnen dierentuinen te behouden, wordt in Europa een stamboek bijgehouden. De zoölogisch manager van GaiaZOO, Tjerk ter Meulen, coördineert dit stamboek.
 
Kraamvisite
De kuif mangabeys en gorilla’s van GaiaZOO delen samen één verblijf. Het is dus extra leuk dat beide apensoorten nu zo kort op elkaar een jong krijgen. Het is leuk om het verschil in ontwikkeling van de twee apenjongen te volgen. De kleine kuif mangabey houdt zich al stevig vast aan moeder, en zal over enkele dagen al rond haar scharrelen. Moeder gorilla moet haar hulpeloze jong de komende maanden daarentegen nog goed ondersteunen.
 
Ook bij de wolapen in het Amazonia deel van GaiaZOO wordt op korte termijn een jong verwacht en bij de doodshoofdapen wordt dankzij de introductie van een nieuw mannetje op dit moment aan de toekomst gewerkt!
 
Gorilla’s en mobieltjes
Gorilla’s worden bedreigd door onze mobiele telefoons. In mobieltjes zit de stof coltan, die wordt gewonnen in centraal Afrika, het leefgebied van gorilla’s. Door oude mobieltjes in te zamelen en deze te recyclen, kunnen we gorilla’s in de natuur helpen. Zo hoeft er minder coltan uit de bodem van het Afrikaanse regenwoud te komen en blijft het leefgebied van gorilla’s behouden. Bovendien ontvangt GaiaZOO voor elk oud mobieltje een paar euro, dat gedoneerd wordt aan de bescherming van gorilla’s in de Centraal Afrikaanse Republiek.

Deel deze pagina
Tickets reserveer hier

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Rode panda

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO