Een dagje meelopen met een medewerker van de GaiaSHOP

Een interview met Peggy Janssen

In ons jaarlijkse magazine GaiaZine interviewen we steeds een andere medewerker. Maak deze keer kennis met Peggy Janssen; coördinator van onze GaiaSHOP!

Ik werk sinds 2005 in de GaiaSHOP. Je zou kunnen zeggen dat ik het vaste gezicht ben van de winkel die, in tegenstelling tot de vorige souvenirshop, bij de entree van het park ligt. In een korte periode verhuisden wij het hele assortiment van de oude naar de nieuwe winkel. Een mijlpaal voor ons team! Heb je al een bezoekje gebracht aan de GaiaSHOP? Dan heb je vast een glimp opgevangen van het organische interieur van de winkel. De lijnen van het nieuwe GaiaZOO logo zijn het uitgangspunt geweest bij de inrichting.

Een interview met Peggy Janssen

WIST JE DAT… je de GaiaSHOP nu ook kunt bezoeken zonder de dierentuin in te gaan? Ideaal om een bijzonder cadeautje te kopen!

GaiaZOO GaiaSHOP assortiment tijdens opening lakenvelder

9:28 Goedemorgen

Ik start mijn dag samen met mijn collega’s van de bezoekersservice. Zij maken zich klaar om de eerste bezoekers van vandaag te verwelkomen en wij zetten de ‘puntjes op de i’ in de GaiaSHOP…

Ik loop richting mijn kantoor om aan de slag te gaan! Ons team bestaat uit drie vaste medewerkers en een aantal uitzendkrachten. Vandaag zijn we met z’n drietje aan het werk. De drukte start bij ons meestal wat later op de dag, wanneer de bezoekers het park verlaten. Zeker nu de GaiaSHOP op het einde van de route ligt. We zien nu ook veel meer mensen dan voorheen, omdat bezoekers het park verlaten via de winkel.

GaiaZOO GaiaSHOP assortiment tijdens opening wand

10:00 Bijvullen

We starten de dag met het bijvullen van de voorraad en met het recht zetten van de producten in de schappen. In de nieuwe GaiaSHOP komt het assortiment veel beter tot zijn recht. Als kinderen zelf iets mogen uitkiezen, kiezen ze meestal voor een pluchen dier. Het meest verkochte product is dan ook pluche en dan in het bijzonder de rode panda!

Wat ik het leukste vind aan mijn werk? Het decoreren! Ik zorg dat de juiste artikelen op de juiste plek komen te staan. Is het je wel eens opgevallen dat alle dieren uit het Taiga gebied naast elkaar staan? En de giraffe bijvoorbeeld niet direct naast de rode panda staat? Ieder dier verdient de juiste plek. Het verhaal van GaiaZOO wordt ook hier uitgedragen.

GaiaZOO GaiaSHOP assortiment tijdens opening pluche

10:30 Bestellingen

Tijd om verder te gaan met de inkoop. Er moet natuurlijk ook voldoende voorraad in de winkel zijn. Maar eerst werk ik even mijn mail bij. Ik vind het belangrijk dat het winkelassortiment zoveel mogelijk overeenkomst met de dieren die in de dierentuin leven. De kwaliteit moet goed zijn en de prijs niet te hoog. Als er een nieuwe diersoort naar GaiaZOO komt, dan ga ik opzoek naar een mooie knuffel van dit dier. Dat is met onze bijzondere dierencollectie vaak een hele zoektocht. Voor mij een uitdaging die ik graag aanga!

horeca luxe koffie met vlaai in GaiaZOO

12:00 Pauze

Tijd om pauzes af te lossen. Wanneer je in de GaiaSHOP staat ben je ook het aanspreekpunt voor bezoekers. We krijgen dan ook veel dierenvragen. “Waarom stonden de giraffen vandaag binnen?” Vaste bezoekers komen graag even een praatje maken of vragen of er al nieuwe producten zijn. Ik heb in de vele jaren dat ik hier werk al heel wat opa’s en oma’s met de kleinkinderen voorbij zien komen. En de kindjes zien opgroeien. Heel leuk is dat!

14:00 Merchandise

14:00 Merchandise

Ik heb een afspraak over het uitbreiden van onze eigen “GaiaLijn”. We verkopen op dit moment de GaiaZOO hangaap, GaiaBier, GaiaWijn, pepermuntjes, mokken en onze koffiebonen. Achter de schermen zijn we druk bezig met het uitbreiden van onze eigen merchandise. Er zijn talloze ideeën!

 

14:30 Drukte in de GaiaSHOP

14:30 Drukte in de GaiaSHOP

Tijd om bij te springen in de winkel. Het is gezellig druk!
Ik zorg er ook voor dat ik regelmatig zelf op zondag – een van de drukste dagen – aanwezig ben. Dan zie ik waar personeel eventueel tegenaan loopt en ik ben ook graag onder de mensen.

Waar ik heel trots op ben, is dat wij ook veel ”goede doelen spullen” verkopen. De opbrengst hiervan gaat 100% naar het goede doel. Denk bijvoorbeeld aan de kunstwerkjes van stichting Painted Dog Conservation, een bijzonder project dat al jaren wordt gesteund door Gaia Nature Fund. Van alle Nederlandse dierentuinen, verkopen wij de meeste spullen voor hen.

17:30 De Shop op slot

Het park is gesloten, maar wij sluiten pas wanneer de laatste bezoeker de GaiaSHOP heeft verlaten.
Ik ben weer tevreden met deze gezellige en drukke dag.

TIP: Als je abonnementhouder bent krijg je 5% korting bij ons!

Duurzame GaiaSHOP-Weetjes

  • Het servies is voor 70% gemaakt van maiszetmeel, gemengd met melaminehars.
  • Alle houten artikelen zijn gemaakt van duurzaam hout.
  • Onze puzzels worden gemaakt van gerecycled karton en bedrukt met soja inkt.
  • Onze drinkflessen en thermobekers zijn BPA-vrij, pvc, vrij en ftalaatvrij.

Ook onze afdeling is voortdurend bezig met het uitdragen van de missie van GaiaZOO. Daar houd ik bij het inkopen van het assortiment rekening mee. Zo zijn alle stoffen tasjes die we verkopen gemaakt van biologische katoen. Hoe dat zit bij pluchen dieren? De vulling van het meeste pluche is gemaakt van gerecyclede flessen en voedselcontainers.

Ik probeer altijd vernieuwend te zijn. Ik vind het een uitdaging om ook voor onze grote groep abonnementhouders steeds weer met nieuwe producten te komen. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik wil ieder jaar iets nieuws kunnen laten zien.

GaiaZOO GaiaSHOP assortiment tijdens opening petten

Laatste blogs en nieuwsberichten