Winters GaiaZOO

Datum: 27 november 2017

De meeste bladeren zijn van de bomen gevallen en de eerste vorst maakt zich in de ochtend kenbaar door een witte neveldeken in onze Limburgse heuvels. Ook in GaiaZOO blijft de aantocht van de winter niet onopgemerkt. Voor de dieren in het Taiga gebied is het koude weer echter totaal geen probleem. Zij hebben onlangs een heuse transformatie doorgemaakt; hun nieuwe, dikke winterjas is een voorteken van de aankomende koude periode. 

GaiaZOO - Lynx - Sneeuw (1)

Heel bijzonder is dat de wintervachten van de dieren erg verschillend zijn in hun aanpassingen aan de kou. Zo bestaat de wintervacht van het bosrendier uit holle haren. Deze zorgen voor extra isolatie waardoor het rendier temperaturen van wel -50 graden kan doorstaan. De wintervacht van de muskusos wordt juist weer extreem lang. De lange ‘baardharen’ kunnen bij extreme kou tot wel 1 meter lang worden. Hiermee is de muskusos ook de recordhouder van het langste haar onder dieren. Bij de lynx en vele andere dieren uit dit gebied, wordt de vacht juist een stuk lichter van kleur. Hierdoor vallen ze minder op in de witte winterdeken en kunnen ze zich beter verschuilen tijdens het jagen.

In de dierentuin heb je natuurlijk ook te maken met tropische bewoners die niet zijn aangepast aan de gure winter. Daarom worden de dieren die het snel koud krijgen een handje geholpen. Naast het creëren van warme plekjes door extra hooi en stro, beschikken sommige dieren zelfs over een verwarmd binnen verblijf. Zo zul je bijvoorbeeld de tapirs veelvuldig zien genieten van hun warme binnenbad. Ook wordt er op de Savanna goed gelet op gladheid door de dierverzorgers. Vooral voor de giraffen is het gevaar groot dat zij uitglijden en iets breken. Daarom blijven zij bij ijzel binnen in hun warme giraffenstal.    

Bekijk de GaiaVLOG en leer meer over een écht winterdier.... de muskusos! 

Deel deze pagina
Koop tickets met vroegboekkorting

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Ashrad en welp GaiaZOO

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO