Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

Tweede giraffe geboren

Datum: 20 juni 2014

Op vrijdag 20 juni werd op klaarlichte dag een giraffe geboren in GaiaZOO. De toegestroomde bezoekers keken vol bewondering toe hoe de kleine langnek ter wereld kwam. Het vrouwtje heeft inmiddels de naam Sinya gekregen. Dit betekent ´vroeg´ in het Afrikaans. Binnen een uur stond het jong op haar lange poten. ‘Echt volgens het boekje’ aldus een giraffeverzorger van GaiaZOO. In de natuur moeten jonge giraffen immers ook snel kunnen staan en lopen, om te voorkomen dat een roofdier hen te pakken krijgt.  
Morgen, 21 juni, staat het langste landdier ter wereld op de langste dag van het jaar centraal tijdens World Giraffe Day. Dat maakt deze geboorte extra bijzonder.
giraffe geboorte GaiaZOO

Twee meter omlaag

Giraffen bevallen meestal staand. Een liggende houding is voor deze dieren met hun lange stelten namelijk heel kwetsbaar. Slapen doen giraffen dan ook maar een paar uur per dag en bijna net zo vaak staand als liggend. De jonge giraffe komt dus letterlijk ‘met een smak’ op de wereld, want hij maakt een val van twee meter. Tijdens de val draait het jong de kop en lange nek zodanig, dat deze bij het neerkomen niet beschadigen. Doorgaans worden giraffen (net als andere wilde dieren) in de vroege ochtend of nacht geboren. Het is dus heel bijzonder dat dit kleintje midden op de dag het levenslicht zag.

 
Bedreigd…

De afgelopen 15 jaar nam het totaal aantal giraffen in Afrika met zo’n 40 procent af. Verspreid over 21 Afrikaanse land
en leefden in 1999 zo’n 140.000 giraffen van negen verschillende ondersoorten. Op dit moment zijn dat er nog minder dan 80.000. Van de Masai, de Angolese en Zuid-Afrikaanse giraffe zijn er nog enkele tienduizenden. In Uganda en Kenia leven echter nog slechts duizend Rothschild giraffen. Dit is de ondersoort die ook in GaiaZOO leeft. De Rothschild giraffe staat als ‘bedreigd’ aangegeven op de internationale Rode Lijst van IUCN. Hun voortbestaan wordt onder andere bedreigd doordat hun leefgebied versnippert en de kwaliteit ervan afneemt. GiraffeDay

De langste dag van het jaar, zaterdag 21 juni, is uitgeroepen tot World Giraffe Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het grootste landdier ter wereld. De World Giraffe Day is in het leven geroepen door Giraffe Conservation Fund en heeft als doel om de hele wereld te laten weten dat dit bekende, gevlekte Afrikaanse dier in het nauw gedreven wordt. Tijdens World Giraffe Day in GaiaZOO vertelt een educatievrijwilliger allerlei leuke weetjes over deze statige dieren bij de educatie-kar in de giraffenstal. Bezoekers kunnen een poster van World Giraffe Day meenemen en voor kinderen is een GaiaZOO giraffekleurplaat beschikbaar.

Deel deze pagina
Tickets reserveer hier

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Rode panda

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO