Opening GaiaPark

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verrichte woensdagmiddag 1 juni 2005 de officiële opening van dierentuin ‘GaiaPark Kerkrade Zoo’.

Vanaf nu kunt u ook in Zuid-Limburg naar een dierenpark. GaiaPark is een spannend, modern park dat ontworpen en aangelegd is volgens de nieuwste inzichten, met ruime, natuurlijke verblijven voor de dieren.

GaiaPark maakt de oneindige samenhang zichtbaar tussen alle elementen die op aarde aanwezig zijn. Zoogdieren, vissen, vogels, insecten, planten, bacteriën, maar ook de levenloze natuur zoals water, lucht en bodem zijn met elkaar verbonden en afhankelijk van elkaar. In dit complexe verband heeft ook de mens een plaats. De naam van het park verwijst dan ook naar Gaia, de Griekse godin van de aarde, het “Moeder Aarde symbool” uit de oudheid. Hoewel het Gaia-concept vrij ingewikkeld klinkt, zal GaiaPark juist voor kinderen een geweldige attractie zijn. Binnen GaiaPark staan ‘beleven’ en ‘ervaren’ namelijk centraal.

Het park is opgedeeld in verschillende leefgebieden, waar bijna 80 diersoorten in een natuurlijke omgeving leven. In combinatie met interessante informatie die overal door het park te vinden is en spannende opdrachten in de diverse speurtochten, levert een bezoek aan GaiaPark een unieke ervaring op. Als een echte wereldreiziger dwaal je in GaiaPark door verschillende leefgebieden van over de hele wereld: Europa, Toendra, Amazonia, Congo en Namibia. Op al deze plekken leven bijzondere en verrassende diersoorten. Naast het heden, kun je in GaiaPark ook het verre verleden van Limburg beleven. Drie historische leefgebieden laten deze geschiedenis zien: Carboon (300 miljoen jaar geleden), toen Limburg op de evenaar lag; Krijt (100 miljoen jaar geleden), toen Limburg aan de rand van een zee lag; en IJstijd (10.000 jaar geleden), toen de poolwind over Limburg blies. Zo kun je in verschillende spannende routes allerlei dieren van heden en verleden van dichtbij bekijken. Het Limburg uit de tijd toen overgrootmoeder en -vader nog jong waren is steeds het vertrekpunt van elke route.

Uiteraard zijn er in het park ook de diverse plekken te vinden waar je als bezoeker even tot rust kunt komen van de lange wandeling en bijzondere impressies. Of het nu op een van de houten bankjes is die in het park te vinden zijn, op het gezellige terras van de restaurant de “Veelvraat of naast het speelperkje bij horecagelegenheid “de Wolf”. Voor iedere bezoeker is er wel een gezellige plek te vinden. Op de zomerse dagen worden er een aantal keren per dag dierenverzorgers praatjes gegeven bij diverse diersoorten en vinden er spannende “dinotheaters” in het Krijttijdperk plaats.

Laatste blogs en nieuwsberichten