Gorilla’s naar GaiaPark

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

GaiaPark Kerkrade heeft vandaag haar nieuwe bewoners mogen ontvangen.
Drie gorilla’s uit Apenheul krijgen hun onderkomen in GaiaPark Kerkrade Zoo.
Een mannetje van 15 jaar genaamd Makula, zijn halfbroertje van 6 jaar oud M’tongé en tevens een dame van 19 jaar oud genaamd Irala.

Gorillaman Makula is geboren en getogen in Apenheuls beroemde gorillagroep en is inmiddels 15 jaar oud. Gorilla’s worden vanaf die leeftijd volwassen genoemd. Net als mensen, hebben ook gorilla’s een puberteit. Bij Makula was die puberteit ruim twee jaar geleden op zijn hevigst. Vader Bongo duldde Makula niet meer in de groep toen hij de vrouwen te vaak begon te pesten. Na een aantal schermutselingen is toen besloten Makula uit de groep te halen en een nieuw onderkomen voor hem te zoeken. Hetzelfde gebeurde in het verleden al met (half-) broers Pesco en Lukas, die nu met een eigen groep in Saarbrücken en Tel Aviv leven. Makula bewoont nu al anderhalf jaar zijn eigen verblijven en eiland, naast die van Bongo.

Wereldberoemd

Makula is wereldberoemd geworden als één van de gezichten van Greenpeace. Makula is namelijk de enige gorilla ter wereld die (altijd) zijn middelvinger opsteekt. Vier uur na zijn geboorte werd hij namelijk in die vinger gebeten. Zijn vinger kon in een operatie gered worden maar heeft nooit goed kunnen buigen.

Eigen groep

Gorilla’s zijn zeer sociale dieren en leven in groepen. Makula kon dus niet te lang alleen blijven. Kort nadat Makula uit die groep is gehaald verhuisde daarom halfbroertje M’tongé ook naar het nieuwe onderkomen. Makula en M’tongé kunnen het heel goed vinden; Makula is M’tongé’s steun en toeverlaat geweest sinds M’tongé’s moeder een aantal jaren geleden overleed.

Afgelopen jaar verhuisde ook een volwassen vrouw uit de groep van Bongo naar Makula’s kant van het gebouw. Ondanks dat deze vrouw niet Bongo’s favoriete was, is zoiets – in zijn ogen – natuurlijk niet de bedoeling. Omdat beide groepen in hetzelfde gebouw hun onderkomen hebben, leverde dat opnieuw spanningen op. Hoogste tijd dus voor een nieuw onderkomen voor het groepje van Makula.
In overleg met de Europese coördinator van het gorillafokprogramma is nu besloten dat Makula een eigen groep mag stichten in GaiaPark Kerkrade. GaiaPark opent op 23 april zijn deuren voor publiek. Apenheul is een van de oprichters van het park. In Kerkrade krijgt Makula een mooi en ruim onderkomen waar hij zijn eigen groep kan gaan stichten.

Laatste blogs en nieuwsberichten