Giraffe geboren in
GaiaZOO
De dierenverzorgers van GaiaZOO zijn maandag 8 november verblijd met de geboorte van een giraffenjong. Al maanden werd er reikhalzend naar de geboorte van deze giraffe uitgekeken. De laatste keer dat er een langnek werd geboren in de Limburgse dierentuin is namelijk zeven jaar geleden. Tel daarbij op dat giraffen een draagtijd hebben van maar liefst vijftien maanden en het wachten op de geboorte duurt lang.
Het is de vierde keer dat de giraffenvrouw het leven schenkt aan een jong. Voor de mannelijke giraffe van GaiaZOO is het echter de eerste nakomeling. Hij kwam in 2018 als jonge giraffe aan in de dierentuin in Zuid-Limburg.
Een hele bevalling
“De geboorte van een giraffe is een hele bevalling”, vertelt hoefdierverzorger Myrthe van Braam. “Het is voor mij de eerste keer dat ik als dierenverzorger zo’n geboorte mee mag maken.” Giraffen bevallen staand en het jong valt bij de geboorte wel bijna twee meter naar beneden. Hoewel dit best heftig lijkt, is de val juist heel belangrijk om de ademhaling goed op gang te laten komen. Tijdens de val draait het jong, zodat hij niet op zijn kop valt. Het jong, een vrouwtje, maakt het goed. “Ze staat stevig op haar poten, kijkt nieuwsgierig om zich heen én we hebben haar al zien drinken! Dat is een goed teken”, aldus Van Braam. Jonge giraffen zogen gemiddeld ruim een jaar, daarna kunnen ze zelfstandig voedsel zoeken.
Wie de jonge giraffe wil bewonderen kan nu al een bezoek brengen aan de dierentuin in Kerkrade. De komende dagen blijven alle giraffen op stal, zodat moeder, jong en de andere giraffen aan elkaar kunnen wennen. Daarna mag de kleine langnek bij goed weer samen met haar soortgenoten de savanne van de dierentuin verkennen. Pas als ze haar weg daar goed kent, maken ook de andere savannebewoners kennis met de nieuwkomer. Lees hier meer over giraffen in GaiaZOO.
Geen naam
Een veelgehoorde vraag in de dierentuin is: hoe gaat de giraffe heten? Omdat giraffen geen huisdieren zijn, is besloten het jonge dier geen naam te geven. In ieder geval niet voor de buitenwereld. Het gebruik van dierennamen is in de bedrijfsvoering van GaiaZOO uiteraard onmisbaar.
Dierverzorgers gebruiken namen van dieren onderling om over de verschillende individuen van een groep te kunnen overleggen en bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Het gebruik van een naam heeft echter niet veel betekenis voor een bezoeker, omdat de meeste bezoekers individuele dieren niet (her)kennen. Hoewel de dieren in GaiaZOO gewend zijn aan mensen en diverse soorten op hun naam reageren als hun dierverzorger hen roept, beschouwt GaiaZOO hen als wilde dieren. Ze maken onderdeel uit van een grote, Europese groep met als doel een genetisch diverse populatie voor de lange termijn in stand te houden. Daarom worden er geen namen van individuele dieren gecommuniceerd door GaiaZOO.
Risico’s giraffen in het wild
Giraffen leven in het wild op de uitgestrekte savannes van Afrika waar ze blad van bomen eten. Op de savanne kan het gevaarlijk zijn voor een jonge giraffe. Vlak na de geboorte probeert het jong daarom direct te gaan staan. Meestal kan hij na een uur al meelopen met zijn moeder. De eerste weken verbergt de jonge giraffe zich overdag voor roofdieren tussen het struikgewas. De moeder blijft altijd in de buurt om haar jong te beschermen. In totaal leven er nog zo’n 117.000 giraffen in de natuur. Dat lijkt veel, maar dit zijn er zo’n 40% minder dan dertig jaar geleden.
De reden is dat stukken bos worden gekapt en savannes verdwijnen voor landbouw en mijnbouw. Hierdoor is er steeds minder leefgebied voor giraffen en raken populaties van elkaar geïsoleerd. Ook leven ze steeds vaker in onbeschermde gebieden, waar op giraffen gejaagd wordt voor hun lange staartharen. Deze worden gebruikt om armbanden van te maken die als souvenir worden verkocht aan toeristen.